3.500 yıl önce yaşamış bir Mısır mumyası, araştırmacıların dikkatini çekti. "Çığlık Atan Kadın" olarak adlandırılan bu mumya, çığlık atarken donup kalmış gibi görünüyor.

Çığlık atıyormuş gibi duran antik Mısırlı bir kadın mumyası 1935 yılında Luksor yakınlarındaki bir mezarda keşfedilmişti. Yaklaşık 3.500 yıl önce ölen "çığlık atan kadın"ı  farklı bilim insanları, mumyanın  hakkındaki ayrıntıları ortaya çıkarmak için bilgisayarlı tomografi taramalarını kullandı. Kızılötesi görüntüleme ve diğer gelişmiş teknikler izlendi. 

1935'te keşfedilen mumya, siyah peruk ve değerli yüzükler taşıyan Mısırlı bir kadına ait.Araştırmalara göre, kadın 48 yaşlarında, 1.54 metre boyunda  ve hafif omurga artriti yaşadığı biliniyor. Mumyalama işleminde pahalı malzemeler kullanılmış, bu durum kadının önemli biri olabileceğini düşündürüyor.

Dr. Sahar Saleem, kadının yüz ifadesinin "kadavra spazmı" olabileceğini belirtti. Bu, şiddetli ve acı dolu bir ölümü işaret ediyor. O dönemin mumyalama geleneğinin aksine, kadının iç organları çıkarılmamış. Bu durum, mumyanın neden ve nasıl bu halde kaldığı konusunda soruları akla getiriyor.

Frontiers in Medicine dergisinde yayımlanan bu çalışma, eski Mısır'daki yaşam ve ölüm hakkında yeni bilgiler sunuyor."Çığlık Atan Kadın"ın ölüm nedeni hala gizemini koruyor.

Modern Çağın Yalnızlığı: Dijital Bağlantılar Gerçek Dostluğu Nasıl Etkiliyor? Modern Çağın Yalnızlığı: Dijital Bağlantılar Gerçek Dostluğu Nasıl Etkiliyor?

Mumya 3MumyaMumya2

Editör: Nehir Durdağı