EPM modemler frekans atlama ve ACM (Adaptive Coding and Modulation / Uyarlanabilir Kodlama ve Modülasyon) yeteneğine sahip; elektronik karıştırmaya dayanıklı. Bu sayede kullanıcıya çeşitli tehdit seviyelerinde bant genişliği çözümü sağlayarak kesintisiz ve güvenli iletişim imkânı sunuyor.

CTech Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Faruk Sarı, C4Defence dergisinin Nisan sayısında yayınlanan röportajında, güvenli uydu haberleşme faaliyetlerine, frekans atlamalı modem geliştirerek başladıklarını söyledi.

“Bu alanda TSK’nın güvenli haberleşmesini üç boyutta (TRANSEC, NETSEC ve COMSEC) sağlayan EPM uydu haberleşme modemleri geliştirilmiştir.” diyen Sarı, 2014 yılında ANKA-S İHA Projesi kapsamında uydu modem sistemi geliştirmek üzere başladıkları çalışmaların 2017 yılında ilk yerli İHA uydu haberleşme terminalinin gerçekleştirilmesi ile devam ettiğini belirtti.

Toplamda 100’e yakın EPM modem üretimi ve birden fazla komuta kontrol merkezinde yer alacak HUB donanım ve yazılımlarını 2021 yılında teslim etmeyi planladıklarını kaydeden Sarı, “Dünyada çok az ülkede bulunan bu teknoloji, hem NATO’da hem de yurt içinde önemli seviyede ilgi çekmektedir. Bu haberleşmenin özellikle operasyon alanında karşılaşılan karıştırma ve bastırma tehdidinin tek ve esas çözümü olduğu, bu alanda faaliyet gösteren tüm operatif birimler tarafından tescil edilmektedir.” dedi.

Dünya’da sadece bir kaç ülke ve firma tarafından sahip olunan bu teknoloji ile helikopterlerimize geniş band uydu iletişimi imkânı sağlanabilecektir. Çok az sayıda uygulamasını gördüğümüz bu alanda, sadece birkaç Apache ve Chinook helikopterinde İsrail menşeli sistemler bulunmaktadır. CTech tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiği özgün dalga şekli ile bu konuda kesin bir çözüm sağlayarak, helikopter palinin bozucu etkisini tamamen bertaraf etmiştir.

Tasarlanan sistemin ATAK-2, ATAK ve genel maksat helikopterlerimizde kullanılması ile helikopterlerimiz ile sürekli iletişim sağlanacaktır.

CTech uydu haberleşme sistemleri ile donatılmış İHA’larımız ve helikopterlerimiz birlikte operasyon yapabilecek, bu birliktelik benzer sistemlere sahip kara araçları ile de sağlanabilecektir. İHA’larımızın sağladığı geniş alan gözetleme kabiliyetinden yararlanacak helikopterlerimiz taktik sahada çok daha etkili operasyonlar yapabilecektir.”

Editör: Haber Merkezi