Bilim yayını Brain'de yer alan araştırmaya göre solaklığın genetik bir bileşeni bulunuyor ve bu genetiği taşıyanlar avantajlı: Daha iyi sözsel yeteneğe sahip olmak ve daha düşük Parkinson hastalığı riski...

GEN VE ÇEVRESEL ETMENLER ETKİLİ

Binlerce beyin taraması yapıldı, genlerin beyin ve eller arasındaki bağlantılarını bulmak için yüz binlerce dizilenmiş genom tarandı. Sonuçlara göre solak olan insanlarda beynin sol ve sağ yarım küresi arasında daha güçlü bağlantılar kuruluyor. Solaklık genetik; yani aileden geçebiliyor ancak bu oran yüzde 25. Geriye kadar oran ise çevresel etmenler.

SOLAK OLMANIN AVANTAJLARI

Solaklar beyinlerinin iki lobunu da çok daha sık kullanabilirler, bu da onlara solak olmayanlara göre daha hızlı ve daha çok bilgi işleme kapasitesi sağlar.

Dünya'nın sadece yüzde 10'unun solak olduğuna bakacak olursak, solak olmayanlara göre dizayn edilmiş bir dünyada yaşamak zorunda oldukları için beyinlerinin iki tarafı da her zaman aktif, bu nedenle solakların vücutlarının tek tarafını etkileyen bir felç geçirmeleri halinde daha hızlı iyileşme gösteriyorlar.

Solak insanların sanatsal yönü çok daha ağır basıyor. Örneğin Michelangelo, Rembrandt, Leonardo da Vinci, vb. sanatçılar solaktır.

Beyinleri daha hızlı düşünme kapasitesine sahip olduklarından dolayı solaklar aynı anda birden fazla işi yapabilme becerisine sahipler.

Standart bir QWERTY klavyede solak insanlar belirgin şekilde daha hızlı. Sadece sağ el kullanılarak yaklaşık 450 kelime yazılabiliyorken, sadece sol el kullanılarak yazılabilen kelime sayısı 3 bin 400.

Dünyanın sadece %10’u solak olmasına karşın, üstün zekalılar kulübü MENSA’nın üyelerinin %20’si solak.

Editör: Haber Merkezi