TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), GÖKTUĞ Projesi kapsamında Türkiye’nin ilk yerli havadan havaya füzelerini geliştiriyor. TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) ile BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM)’nin yerden atışlı testleri, başarıyla gerçekleştirilmişti.

GÖKTUĞ Projesi kapsamında uçaktan atışlı testlere hazırlanılırken, yeni bir gelişme daha yaşandı. GÖKDOĞAN Hava Hava Füzesi’nin, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan 401’inci Test Filo’ya ait F-16 Fighting Falcon savaş uçağı üzerinde uçuşlu teste tabi tutulduğu görüldü. BOZDOĞAN Füzesi bu testine daha önce başlamıştı.

GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen GÖKDOĞAN BVRAAM, halihazırda Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan ABD üretimi AIM-120 AMRAAM Füzesi’nin; BOZDOĞAN WVRAAM ise AIM-9X Sidewinder Füzesi’nin yerini alacak.

Proje kapsamında test faaliyetlerinin, 2021 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

GÖKTUĞ PROJESİ

AIM-9 ve AIM-120 Füzelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması; yüksek irtifa hava savunmasını bu füzeler aracılığıyla F-16 savaş uçakları tarafından gerçekleştiren Türkiye’yi, milli havadan havaya füzelerini geliştirmek zorunda bırakmıştır. Bu kapsamda 2013 yılında GÖKTUĞ Projesini başlatan TÜBİTAK-SAGE, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için önemli bir adım atmıştır. GÖKTUĞ Projesi, BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) olmak üzere iki ayrılmaktadır.

BOZDOĞAN

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıdadır. Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirilmiştir.

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir.

GÖKTUĞ-HAVA-HAVA-FÜZESİ

GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir. Kaynak: SavunmaSanayiST.com