ASELSAN, geliştirdiği çok alçak irtifa, alçak ve ortak irtifa ve uzun menzil hava savunma sistemleri Türk Silahlı Kuvvetlerine katmanlı bir hava savunma kabiliyetine katkıda bulunuyor.

ASELSAN’ın Hava Savunma Sistemlerindeki komuta kontrol çalışmaları ile ilgili ASELSAN web sitesinde paylaşılan detaylar şunlar.

ASELSAN’ın geliştirdiği çok alçak irtifa, alçak ve ortak irtifa ve uzun menzil hava savunma sistemleri Türk Silahlı Kuvvetlerine katmanlı bir hava savunma kabiliyetine katkıda bulunulmaktadır.

Bu silahların radar/haberleşme sistemleri, ast-üst komuta kontrol sistemleri ve kendi seviyelerindeki batarya / takım seviyesindeki diğer sistemlerle entegrasyonu için komuta kontrol hayati öneme sahiptir.

Hava savunmanın farklı seviyelerinde görev alan bu sistemler, komuta kontrol mimarisinin etkin şekilde uygulanmasıyla görevlerini başarıyla yerine getirebilirler. Silah sistemlerinin kendi katmanlarındaki başarısı, diğer katmandaki sistemlerin de görevini tam yapabilmesi için hayati öneme sahiptir.

Ayrıca; silah, mühimmat, radar, hedef vb. komuta kontrol ilgi alanındaki bilgilerin milli bir algoritmayla işlenmesiyle envantere daha sonra kazandırılacak silahların da hava savunma mimarisine en kısa sürede entegrasyonunu mümkün kılmaktadır. Bundan sonraki kısımda, ASELSAN tarafından geliştirilen ve milli komuta kontrol yazılımlarını kullanan hava savunma sistemlerini inceleyeceğiz.

ATEŞ İDARE CİHAZI (AİC) VE MODEMİZE ÇEKİLLİ TOP

35mm’lik vuruş kabiliyetine sahip Ateş İdare Cihazı (AİC) ve Modernize Çekili Top (MÇT) hava savunma takımında etkin bir komuta kontrol sistemi yer almaktadır. MÇT, 35mm’lik topluyla üç boyutlu uzayda yüksek hızda hareket eden hedefi önleyebilmek ya güdümlü mühimmat/ füzeler kullanarak hedefi vurmayı veya hedefin gideceği yeri tahmin ederek mühimmatı hedefle öngörülen noktada buluşturmayı sağlamak üzere tasarlanmıştır. 98 AİC-MÇT’nin hedef setindeki hava tehditlerinin kabiliyetlerindeki hızlı artışa karşı koyabilmek için hava savunmada radarlardan bilgilerin alınması, bu verilerin birleştirilmesi ve komuta kontrol sistemlerinde kararların verilmesi için artık çok daha az zaman vardır. Bu hesaplamaları gerçekleştirmek ve haberleşmede zaman kayıplarının en aza indirmek için komuta kontrol yazılımında ve sistemlere entegre olan bilgisayar ve haberleşme sistemlerinde sürekli iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.

KORKUT 

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve ASELSAN arasında 19 Mayıs 2016 tarihinde imzalanan KORKUT Projesi Seri Üretim Sözleşmesi kapsamında tedarik edilmekte olan KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir. KORKUT Sistemi, üç Silah Sistemi Aracı (SSA) ve bir Komuta Kontrol Aracından (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacaktır. KORKUTSSA, yine ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmatı atma kabiliyetine sahiptir. Parçacıklı Mühimmat; 35 mm hava savunma toplarının görevlerini havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi güncel hava hedeflerine karşı etkin olarak icra edebilmelerine imkan sağlamaktadır. KORKUT Sistemi, stabilize silah kulesi ile hareket halinde atış yeteneğine sahip atış kontrol yeteneği ile ön plana çıkarken, üst seviye komuta kontrolü koordinasyonunda operasyon kabiliyeti ile de dikkat çekmektedir. KORKUT sistemi, kendi komuta kontrol aracı ve radarı ile hava resmini yönetebildiği gibi, HERİKKS unsurları ile de tam entegrasyona sahiptir. Bu kabiliyet ile üst unsurlardan ve radarlardan gelecek iz bilgisi, sevk ve idareye ilişkin emirleri icra edebilmektedir.

HİSAR A+ VE HİSAR O+ 

Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında 20.06.2011 tarihinde HİSAR-A Projesi Sözleşmesi ve HİSAR-O Projesi Sözleşmesi imzalanmıştır. HİSAR Projeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda hareketli ve sabit birlikler ile kritik tesislerin hava savunmasını gerçekleştirmektedir. Bu sayede günümüzün modern tehditleri olan savaş uçakları, helikopterler, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya atılan füzeler yüksek performans ile etkisiz hale getirilir. HİSAR A+ Otonom Sistem; hedef tespit, teşhis, takip ve füze atışı fonksiyonlarını tam otonom olarak gerçekleştirebilen bir hava savunma füze sistemidir. Sistemin taşıyıcı platformu paletli ve zırhlıdır. Bu sayede sistem; zırhlı mekanize birlikler ile birlikte her türlü arazi şartında hareket eder, hızlı konuşlanma, kısa reaksiyon süresi ve hızlı mevzi değiştirme kabiliyetleri ile intikal halindeki zırhlı birliklerin hava savunma ihtiyacını etkin şekilde karşılar.

HİSAR O+, TSK’nın orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere nokta ve bölge hava savunması kapsamında tehdidin orta irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getirecektir. HİSAR O+, hedef tespit, sınıflandırma, teşhis, takip, komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını icra edecek mimaridedir.

HİSAR O+ Bataryası; Batarya Atış Kontrol Sistemi (AKM), batarya seviyesi radar, elektrooptik sistem, erken ihbar merkezleri arayüzü link-16 sistemi (ERİMAY-L16) ve füze fırlatma sistemlerinden oluşmaktadır. HİSAR O+ Bataryası hedef tespit, takip, teşhis, komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını otonom olarak icra edebilme yeteneğine sahiptir. ERİMAY-L16 sistemi ile HİSAR O+ bataryasının Hava Kuvvetleri Komutanlığı komuta kontrol unsurları arasında Link-1, Link-11B ve Link-16 taktik veri link bağlantısı sağlanacaktır. HİSAR A+ ve HİSAR O+ sistemleri otonom olarak çalışabildiği gibi, HERİKKS unsurları ile de tam entegrasyona sahiptir. Bu kabiliyet ile üst unsurlardan ve radarlardan gelecek iz bilgisini alabilmekte, sevk ve idareye ilişkin emirleri icra edebilmektedir.

SİPER PROJESİ 

Türkiye’nin ilk milli yüksek irtifa/uzun menzil hava savunma ihtiyaçları Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında Ocak 2018 tarihinde imzalanan SİPER ile karşılanacaktır. SİPER Milli Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi konfigürasyonu, filo seviyesi ekipmanlar (filo kontrol merkezi, arama radarı), batarya seviyesi ekipmanlar (atış kontrol merkezi, atış kontrol radarı, füze fırlatma sistemi, Tam Atım Füze (TAF), füze taşıma yükleme sistemi, haberleşme araçları (haberleşme istasyon aracı, haberleşme röle aracı) ve destek ekipmanları içermektedir. SİPER’in Radar Ağı Yönetim Sistemi (RADNET), Hava Bilgi Sistemi ile bağlantısı olacak ve taktik veri link ile üst komuta kontrol entegrasyonu sağlayarak üst unsurlar ile ortak bir harekât yönetebilecektir

Editör: Haber Merkezi