İstanbul'da dün öğlen saatlerinde yaşanılan deprem büyük paniğe neden oldu. Bazı camilerin minareleri yıkılırken birçok evde ise hasar oluştu. 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra vatandaşlar cep telefonlarına sarıldı ancak operatörlerin çalışmaması iletişime engel oluşturdu. Wifi sayesinde bağlanılan WhatsApp programı üzerinden kurulan iletişimin akabinde vatandaşlar internet olmadan kullanılabilen mesajlaşma uygulamalarını araştırmaya başladı. Sosyal medyada gündem olan mesajlaşma uygulamaları kısa sürede milyonlarca kez indirildi. Bazı aplikasyonlar wifi ile çalışırken bazılarının ise bluetooth üzerinden veri aktarımı yaptığı ifade edildi. İşte o uygulamalardan bazıları:

1. FİRECHAT

Android ve IOS işletim sistemlerinden indirilebilen FireChat, baz istasyonu ve kablosuz ağ olmayan alanlarda cep telefonlarının bluetooth veya wifi üzerinden mesaj ve fotoğraf iletilmesini sağlar. Böylece her bir cep telefonu aktarma merkezi görevi görmüş olur.

2. BRİDGEFY

Aynı FireChat programında olduğu gibi her iki işletim sisteminden de indirilebilen Bridgefy, offline mesajlaşma uygulaması olarak dikkat çekmekte. Yüklenen program sayesinde internet veya sms gerektirmeden mesaj aktarımı yapabiliyor. İnternetin kesildiği deprem gibi doğal afetlerin yaşandığı zamanlarda iş gören uygulama özellikle Hong-Kong'daki gösteriler sırasında eylemciler tarafından çokça kullanıldı. 

3. VOJER

Sadece IOS işletim sisteminden indirilebilen Vojer, FireChat ve Bridgefy gibi internetin olmadığı zamanlarda yüklenen program sayesinde bilgi ve veri akışı sağlayabiliyor. Öte yandan sadece Android işletim sisteminden yüklenebilen The Serval Mesh ve Signal Offline Messenger ise tıpkı Vojer gibi özelliklere sahip. 

FATİH ALTAYLI'DAN GSM OPERATÖRLERİNE AĞIR SÖZLER

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra operatörlerin çökmesi halk tarafından çokça eleştiri alırken Habertürk Kanalında program sunan Fatih Altaylı'da sert bir şekilde uyarılarda bulundu. Operatör şirketlerinin tam anlamıyla çuvalladığını söyleyen Altaylı: "Yıllardır cebindeki parasını aldığınız halka çıkın bir açıklama yapın… Tam anlamıyla çuvalladınız. Tam anlamıyla rezil oldunuz" ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi