Bu konular hakkında dijital pazarlama uzmanı Kadir Bakmaz ile yaptığımız bu röportajda kobi dediğimiz küçük ve orta ölçekli işletmelerin işlerini nasıl dijitale taşıyacağı, nasıl büyütebilecekleri ve bu süreci nasıl devam etmeleri gerektiğini konuştuk.

İşini internete taşımak ne demektir ?

Son zamanlarda sıkça teleffuz edilen ancak net olarak bilgi sahibi olunmayan konulardan birisi de işini internete taşımak deyimidir. Burda vurgulanmak istenen asıl şey yaptığınız iş modeli ve bulunduğunuz sektörün imkanları dahilinde işini online olarak kurulan sistemler üzerinden devam ettimektir. Bu kısmi olarakta mümkünken, sektör ve iş modeliniz müsaitse tamamen online versiyona da taşıyabilirsiniz.

Örneğin: internet üzerinden ürün-hizmet satılan bir eticaret sitesinde tüm işlemler online olarak gerçekleşir. Size sadece kargonuzu göndermek kalır. Yine aynı şekilde internet üzerinden taksi çağırdığınızda yarı fiziki yarı dijital bir iş yapmış olursunuz. Bunlar gibi sektörünüzün esnekliği kadar işinizi dijitale, yani internete taşıyabilir, internet üzerinden yeni müşteriler edinebilirsiniz.

Kobiler işini internete nasıl taşımalıdır ?

En basitten başlarak bir harita kaydı ekleyebilirler. Google’da firma isimlerini yazınca çıkacak harita kaydı ile potansiyel müşterilerine ulaşabilirler. Bunun bir üstü bir web sitesi açmaktır. Binlerce lira ödeyip web sitesi açmaktan bahsetmiyoruz tabiki. İşinizi tanıtacak, ürün veya hizmetlerinizi sergileyebileceğiniz hazır web sitesi paketleriyle kolayca aynı gün içinde web sitelerini açabilir, işinizi internete taşıyabilirsiniz. https://www.hazirwebsitem.net sitesi üzerinden Türkçe yönetim panelli, kullanımı basit hazır siteler sayesinde bu işlemleri kolayca yapabilirsiniz. Özel site yapmak için binlerce lira harcamaya gerek yok. Üstelik böyle bir bütçeniz varsa, bu bütçeyi satış-reklam için kullanabilir, dönüşlere göre sonraki zamanlarda web sitenizi istediğiniz zaman iyileştirebilirsiniz.

Hangi sektörler işini internete taşıyabilir ?

Aslında sektörel bir kısıtlama olmadan herkes işini dijitale taşıyabilir. Su bayisi, tüp bayileri, matbaa, promosyon ürünleri, araç – vinç – oto kurtarma, inşaat, mobilya, otel, restoran ve daha sayamayacağımız kadar sektör… Fiziki bir iş olan iş makinesi operatörü olsakta, bir web sitesi açarak, iş makinesi kiralamak isteyenlerle temasa geçerek, yeni iş imkanları sağlayabiliriz.

Neden işimiz internete taşımalıyım ?

Güncel çalışmalar yapan rakipler karşısında rekabet edebilmek için siz de dijitale taşınmalısınız. Aksi durumda geri kalır ve zamanla müşteri portföyünüzü kaybedersiniz. Sektörünüzdeki lider rakiplerinizi inceleyin. Dijitalde neler yaptıklarına gözatın. Bu sayede ne demek istediğimizi daha kolay anlayacaksınız. İnternet pastasındaki müşterilerden bir pay sahibi olabilmek için, dijitalde yer almak ve bilgi edinmek şart.

Sadece web sitesi açmak yeterli mi?

Fiziki çevrenizde 10 rakibiniz varsa, dijital çevrenizde 2-3 katı rakibiniz olabilir. Rekabet söz konusu olduğundaysa burada sizin dijital dünyaya ne kadar hakim olup olmadığınız devreye girer. Peki ama siz bir dijital pazarlama uzmanı değilseniz, başarılı olamayacak mısınız ?  Tabiki hayır. İnternet alanında uzman olmasanız dahi basit bir web sitesi ile kendi reklamınızı en ucuz şekilde yapabilirsiniz. Rakiplerle rekabete girmek, uzman seviyesinde dijital çalışmalar yapmak farklı, basit anlamda kendi ürün veya hizmetlerinizi tanıtamak farklıdır. Basit bir google harita kaydı, işletmenizin web sitesi ve normal müşteri trafiğini arttırabilir.

Web sitemizi nasıl tanıtabilirim ?

Bu konu başlı başına bir dijital pazarlama konusudur. Ücretsiz bir şekilde web sitenizi tanıtmak isterseniz;

  • Firma rehberi vb. sitelere kayıt olabilir, işinizle ilgili detaylardan bahsedebilirsiniz. 
  • Ücretsiz şekilde google harita kaydı yapabilir, haritalar üzerinde bulunabilir olabilirsiniz.
  • Forum siteleri, facebook grupları vb. sosyal ortamlarda aktifseniz, buralarda da tanıtım yapabilirsiniz.
  • Google search console üzerinden web sitenizi google’a tanıtabilirsiniz.
  • Fiziksel olarak kullandığınız kartvizit, fatura, antetli kağıt vb. ürünlere ve promosyon ürünlerine web sitenizi ekleyebilirsiniz.
  • Mevcut telefon rehberi veya whatsap gruplarında sitenizi paylaşabilirsiniz.
  • Yandex haritalara işletmenizi, web sitenizi kaydedebilirsiniz.

Ücretli olarak web sitenizi tanıtmak isterseniz, daha profesyonel çalışmalar sizi  bekliyor demektir.

  • Google Ads reklamları, facebook ve instagram reklamlarını kullanabilirsiniz
  • Bu işin profesyonelleri olan dijital pazarlama uzmanları ve dijital pazarlama ajanslarından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
  • Müşteri kitlenize göre profesyonel metin ve video içerikler üretebilirsiniz.
  • Web sitenize düzenli içerik sağlayacak bir editör ile çalışabilirsiniz.
  • Daha profesyonel web siteleri, eticaret siteleri seçebilirsiniz.
  • Ortak pazarlar dediğimiz n11, hepsiburada, gittidigiyor gibi platformlarda aktif olarak satışlar yapabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız maddeler sadece bu işin bir kaçı. Dijital dünyada çok fazla pazarlama kanalı ve reklam modeli vardır. Siz de kendinize ve sektörünüze en uygun iş modellerini belirleyerek dijital dünyada yerinizi almanız mümkün.

İnternetin ve online ticaretin  daha yaygınlaştığı ve yaygınlaşmaya devam edeceği bir dünyada bu alandaki pastadan pay alabilmek için siz de mutlaka işinizi online ortama taşıyın. Aksi durumda fiziki işletmenize bir zaman sonra kapatmak zorunda kalabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi