Hisar, Siper ve Sungur hava savunma sistemleri, MMU ile HÜRJET'in Türkiye'ye kazandırdığı önemli yetenekler ve motor projeleri konusunda bilgiler aktaran Demir, Fransız-İtalyan SAMP-T Türkiye'ye gelmeden aynı yetenekte bir sistemin yerli imkanlarla zaten yapılmış olacağını dile getirdi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TRT Haber yayınında şunları söyledi:

-Hisar A+ ve Hisar O+ hava savunma sistemimiz devrede. Aynı zamanda Korkut devrede. Sungur sistemimiz de var, seri üretiliyor
-Kademeli hava savunma sistemi yolunda Siper de yakında devreye girecek.
-Fransız-İtalyan SAMP-T sistemine şimdi başlansa bile teslimi 3 yılı bulur. Biz zaten 3 sene içerisinde (o düzeyde hava savunma sistemimizi) çoktan yapmış olacağız.
-Radarlar konusunda dünyada hangi teknolojiler varsa ASELSAN ve paydaşları onu geliştiriyor. Radar teknolojileri sürekli gelişiyor. Her kademede elektronik sistemler imâl edilip kullanıma alınıyor.
-Milli Muharip Uçağı yapabilecek miyiz?" sorusu geçersiz, anlamsız, yersiz bir soru. MMU'yu elbet, mutlaka, kesinlikle yapacağız. Bunda hiçbir şüphe yok.
-Bu projedeki binlerce mühendis, yaptıkları şeyleri ve geldikleri noktayı görünce 'zaten bir bunu yapıyoruz' duygusuyla o güveni yaşıyor.
-Helikopterlerimiz, uçaklarımız gün sayıyor. Mühendislerimiz gece gündüz çalışıyorlar. MMU ve Hürjet gibi projeler bir dizi alt teknolojiyi de tetikliyor.
-Şu an radarda görünmezlik teknolojisi denilen kavram dünyada en fazla sır olarak saklanan şeylerden biri. Ama biz projeleri anons ettiğimizde bir dizi firmamız hem radar hem IR görünmezlik hem geometrik görünmezlik konularında çalışmaya başlıyorlar.
-Havalandırma, basınçlandırma sistemi çalışıyorlar. Burada elde edilen teknolojilerle birlikte sivil alanda da çok güzel ürünler ortaya çıkaracaklar. Teknolojik yetkinlik seviyesinin artırılması yolculuğudur bu.
-ATAK helikopterini Filipinler'e sattık. Motor konusunda ABD'den ihraç lisansı gerektiği için bu ülke, satılan yerle ilişkilerine göre buna izin vermeyebiliyor ya da süreci uzatabiliyor. Süreç uzayınca da birileri "Hani yerliydi?" diye dalga geçmeye yelteniyor.
-Turbojet, turbofan motor, piston motorları yahut tank motorunu biz ne zaman yapmaya başladık? Evet yola çıktık... 10'dan fazla motor projemiz var. Roket motorlarını da katarsak 20'ye çıkıyor. Bunların teker teker sonuçlarını alıyoruz. Bir müddet sonra "Hani canım motoru nerede?" deyip sarkazm yapan arkadaşlarımızın alacağı cevapları da göreceğiz.
-Şimdi MİUS'u konuşuyoruz, bunun çeşitli versiyonlarını konuşuyoruz. AKINCI'nın da versiyonlarını konuşuyoruz. Bu bir yolculuk ve jet motorlu uçaklar gündeme geldiğinde oyun değiştirici konseptler de masada olacak.
-Gemiye konuşlu SİHA meselesi yeni bir oyun değiştirici olarak gündemde. Jet motorlu İHA'larımız değişik motorlarla değişik hızlar ve değişik kabiliyetlerde jet motorlu SİHA göreceğiz. Ve bunların sadece platformun kendisi değil platform üzerindeki ürünler açısından, vurucu güç olarak da sürekli gelişiyoruz. Bir silahın vurucu gücünü de artırmanız gerekiyor. İş sadece platformun kendisi değil.
-Yani insan unsurunun en son kademede devreye girdiği ama ana parametlerin sahada elektronik unsurlarla yerine getirildiği bir ortam... Vurulmadan vurmak, görülmeden görmek, hissedilmeden hissetmek... Bunların hepsinin sahada olması gerekiyor, bu bir yolculuk..
-REİS sınıfı ilk denizaltının teslimi bir yılı geçebilir. TCG Anadolu uçak gemisi ise bu yıl teslim edilecek. Pandemi şartları ve birtakım kazalardan ötürü yavaşlama oldu. Anadolu gemisi ilk planlandığı haliyle devreye alınacak ama ilk planlamada İHA/SİHA konuşlandırma yoktu. Şimdi bazı değişiklikler yapılıyor.

 

Editör: Haber Merkezi