ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Şansölyesi  Angela Merkel gibi kişiler, her gün yalnızca 4 saat uyuyarak hayatını sürdürüyor. Bilim adamları bunun nedenini merak etti ve araştırdı. Sonucu ise nadir bir gen mutasyonu. Bu mutasyon sayesinde insanlar 4 saat uykudan fazlasına ihtiyaç duymuyor.

ADRB1 geninin mutasyona uğramış formuna sahip olan insanlar diğer insanlara göre günde ortalama 2 saat daha az uyuyor ve sorunsuz şekilde yaşamlarına devam ediyorlar. Bu gen mutasyonu şu ana kadar 50’den fazla ailede tespit edildi.

DAHA DİNÇ, ZİNDE VE İYİMSERLER

Aynı zamanda bu kişilerin daha dinç, zinde, iyimser ve birkaç işi aynı anda yapma konusunda gayet başarılı olduğu gözlemlendi. Yapılan bir araştırmaya göre yüksek ağrı eşiğine sahipler ve zaman farkından kaynaklı sorunlardan da etkilenmiyorlar.

FARELERDE DENEY YAPILDI

Neuron'da yayımlanan makaleye göre bu gen mutasyonu, insanların hem uyanıkken hem de uykunun REM evresinde çok daha aktif olmasını sağlıyor.

Bilim insanları farelerle deney gerçekleştirdi. Bu deneyle insanda tespit edilen bu mutasyonu farelere uyguladılar. Sonucunda ise günde ortalama 55 dakika az uykuya ihtiyaç duydukları tespit edildi.

Daha önce de bilim insanları 2009 yılında, DEC2 isimli başka bir gen mutasyonu tespit etmiş ve  insanların günde ortalama 6,25 saat uyuduğunu keşfetmişti.

Editör: Haber Merkezi