İstanbul
Parçalı bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi BİLİM-TEKNOLOJİ Kocaeli'nde üç yeni semender türü keşfedildi

Kocaeli'nde üç yeni semender türü keşfedildi

Ormanya’da yürütülen saha çalışmalarında üç farklı endemik semender türüne ait bulgular elde edildiği açıklandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Ormanya’da yürütülen saha çalışmalarında üç farklı semender grubuna ait endemik bireylerin tespit edildiği açıklandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, bölgede gerçekleştirilen gözlemler sırasında Türkiye herpetofaunası açısından önemli kabul edilen türlere ait bulgular elde edildiği belirtildi.

Üç farklı semender türü tespit edildi

Açıklamaya göre saha çalışmalarında Lissotriton kosswigi, Ommatotriton nesterovi ve Triturus anatolicus türlerine ait bulgulara ulaşıldı.

Tür teşhislerinin ayrıntılı morfolojik incelemeler ve gerekli durumlarda genetik analizlerle desteklenmesine yönelik bilimsel sürecin devam ettiği ifade edildi.

Yetkililer, ilk belirlemelere göre bu semender türlerinin yalnızca sınırlı habitatlarda yaşadığına dikkat çekti.

“Bilimsel değeri yüksek türler”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, biyologlar eşliğinde yürütülen çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, “Ön bulgulara göre tespit edilen üç semender taksonu da Türkiye herpetofaunası açısından yüksek bilimsel değere sahip” ifadelerine yer verildi.

Lissotriton kosswigi’nin Türkiye’ye endemik dar yayılışlı bir tür olduğu, Ommatotriton nesterovi’nin ise Türkiye’nin batı ve kuzey bölgelerine özgü türler arasında bulunduğu belirtildi.

Ormanya için yeni bilimsel süreç

Yürütülen çalışmalarda semenderlerin habitat tercihleri, üreme alanları, mikroiklim koşulları ve karşı karşıya oldukları tehdit unsurlarının incelendiği bildirildi.

Elde edilecek verilerin bilimsel yayınlara dönüşmesi halinde Ormanya’nın yalnızca doğa turizmi alanı değil, aynı zamanda önemli bir araştırma merkezi olarak da öne çıkacağı ifade edildi.

Amfibiler çevresel değişimlere hassas

Açıklamada, semenderler gibi amfibilerin çevresel değişimlere karşı hassas türler arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Habitat kaybı, su rejimindeki değişimler, çevre kirliliği ve iklim baskısının dünya genelinde amfibi türleri için önemli tehditler oluşturduğu belirtildi.

Yetkililer, Ormanya’daki sulak alanlar, dere kenarları ve nemli orman habitatlarının korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.