05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi BİLİM-TEKNOLOJİ Robotik kol bombayı el hassasiyetiyle imha ediyor

Robotik kol bombayı el hassasiyetiyle imha ediyor

Konya'da savunma sanayisi ana yüklenici firmalarından MPG Makine'nin geliştirdiği, EYP tespiti ve imhasında personel güvenliğini üst seviyeye taşıyan robot kol, 8 metreden tehdit unsurlarını bertaraf ediyor.

Konya'da savunma sanayisinin ana yüklenici firmalarından MPG Makine AŞ, el yapımı patlayıcıların (EYP) tespit ve imhası için robotik kol sistemi geliştirdi.

EYP tehdidine karşı yol ve konvoy güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilen robotik sistem, zırhlı araçlarda da kullanılabilme üzerine tasarlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine de giren robotik kol, uzaktan kumanda ve özel eldivenle kullanıcısına operasyonda yüksek kabiliyet sağlıyor.

EYP tespit ve imhasında personel güvenliğini üst seviyeye taşıyan robot kol, 8 metreden tehdit unsurlarına müdahale edebiliyor.

Araç içerisinden riske girmeden bombayı imha edebiliyor

Şirketin Genel Müdürü Veysel Alver, AA muhabirine, firmanın savunma sanayine yönelik çalışma yaptığını söyledi.

Geliştirdikleri robotik kolun, Ar-Ge ve tasarım aşamasından sonra istenilen miktarda üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Alver, şöyle konuştu:

"Otonom, hem paletli hem de hareket edebilir. Tekerlekli askeri araçlara monte edilebiliyor. Onlara uygun şekilde dizayn ve değişikliklerle montajını gerçekleştirebiliyoruz. 8 metrede 200 kilogram kaldırma kapasitesinde, uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Özel eldivenle de kontrol edebiliyoruz. 8 serbestlik derecesine sahip özellikte. Kullanıcısı kendini riske etmeden araç içerisinden bombaya imha için müdahalede bulunabiliyor."

Değiştirilebilir aparatlarla operasyon kabiliyeti çeşitlendirildi

Alver, geliştirilen sistemin EYP ve düzeneklerin tespitinde de önemli görev icra ettiğine işaret ederek, "Öncellikle personel riske girmeden EYP veya bomba unsurlarını tespit edebiliyor. Değiştirilebilir makas, hilti, kepçe ve su topu aparatlarıyla tehdidi yerinde imha edebiliyor." dedi.

Uzaktan el hassasiyetinde müdahale imkanı sağlıyor

Ürünün TSK'nın envanterine girdiğine işaret eden Alver, şunları kaydetti:

"2021 yılı itibarıyla sahada aktif kullanımına başlandı. Uzanma mesafesi ve kaldırma kapasitesi en büyük avantajımız. Çok ince ve yüksek mukavemetli çelik malzemeden ürettik. En önemli özelliği de uzaktan çok hassas kontrol kabiliyetinin olması. Özel eldivenli kontrolü ilk kez kullandık. Bunun şu anda testlerini de yaptık. En kısa zamanda bu özelliğini de TSK'nın emrine vermeyi hedefliyoruz. El hassasiyetiyle en uçtaki bölümü kullanıyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *