Rusya’da internette denetim sağlamak adına yeni bir yasayı yürürlüğe girmişti. Ulusal güvenlik konusunu ciddiye alan Rusya, yeni yasayla birlikte yazılımı Rus yapımı olmayan akıllı telefonların, hatta bazı televizyonların satışına yasak getiriyor. Rusya’nın hedefi yabancı teknoloji devlerine rakip olup, ülke dışına bilgi sızmasına engellemek.

KARAR AŞAMASINDA

Hala daha hangi yazılımların ve markaların yeni yasaya dâhil olacağı karar aşamasındayken Rusya’nın yasama meclisinden Oleg Nikolaev “Biz, haliz hazırda yüklü olan uygulamaların yanı sıra Rus yapımı uygulamaları da kullanıcılara göstermek istiyoruz. Elbette kullanıcıların bunların arasında seçim yapabilme özgürlüğünü kısıtlamayacağız” ifadelerini kullandı.

YASAYA KINAMA GELDİ

Rusya’da bölünmelere yol açan yeni düzenlemeye, Ticaret Şirketleri ve Elektrikli Ev ve Bilgisayar Üreticileri Birliği’nden olumsuz yönde tepki geldi. Üreticilerin Rusya’dan uzak kalması bir yana bütün cihazlara Rus yazılımlarının yüklenmesinin imkânsız olduğunu söyleyen grup, kararın talihsizliğini dile getirdi. Yeni yasayla muhatap olacak en öncelikli şirketlerden Apple, App Store sayesinde kullanıcılarına belli oranda bir güvenlik sunuyordu. Fakat sadece Rus yazılımların yükleneceği uygulamaların direkt devlet eliyle yapılması kullanıcılarda veri hırsızlığı sorularını akıllara getiriyor.