Milli Savunma sanayiinde üretime ağırlık veren Türkiye, füze teknolojisinde de çıtayı yükseltiyor. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Menzilini uzatacağız' dediği Tayfun ile yapım aşamasında olan Cenk ve Gezgin füzeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BİR ÇOK ÜLKE TAYFUN'UN MENZİLİNDE

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz Tayfun füzesinin menzilinin 1.000 kilometreye yakın olduğunu düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi: Tayfun ile sadece Yunanistan'ı değil İsrail'i, Mısır'ı, Balkan ülkelerini, Kafkasya ülkelerini dahi vurabiliyorsunuz. Önümüzdeki süreçte bu menzillerin daha da uzayacağı kesin.

HEDEF 3 BİN KİLOMETRE

Geliştirilerek 3 bin kilometrelere kadar çıkarılacaktır. İran'ın 2 bin 500 kilometre menzilli füzeleri var ama hassas değil. Türkiye, bu füzeleri 5 metrelik vuruş hassasiyetiyle yapabiliyor. 500 kilogram patlayıcı içeren bir harp başlığını hassasiyetle hedefe göndermek, hasım ülke için menzilden daha çok rahatsız edici bir şeydir.

GEZGİN SEYİR FÜZESİ

Gezgin ise diğerlerinde farklı olarak bir seyir füzesi. Denizden 3 metre yukarıda gidebilir. Bu da teşhis edilmesini çok zorlaştırır. Menzilinin ise 1.000 ila 1.500 kilometre olması bekleniyor. 

Hava Kuvvetleri eski İstihbarat Başkanı Gürsel Tokmakoğlu da diğer füze türevlerinin de devreye alınabileceğine dikkat çekerek “Türkiye güvenlik bölgesini inşa etmek istiyor ise böyle caydırıcı silahlarla ortaya çıkmalıdır. Bu tarz füzeler tartışma oluşturur ama bunlar bir taarruz silahı değil caydırıcılığı ve barışı temin edici bir yöntemdir” dedi.

YUNANİSTAN UYARMIŞTI: TAYFUN'DAN SONRA NE? TÜRKIYE'NİN KENDİ HİPERSONİK SİLAHLARINA SAHİP OLMASINI NASIL İSTERİZ?

Yunan medyasında yer alan "TAYFUN'dan sonra ne? Türkiye'nin kendi HİPERSONİK silahlarına sahip olmasını nasıl isteriz?" başlıklı analizde, Türkiye'nin Tayfun'la sadece bir başlangıç yaptığı, süpersonik füzeler için TÜBİTAK-SAGE'de ses altı, ses üstü ve çoklu ses hız aralıklarında test yapabilecek bir "trisonik rüzgar tüneli" veya TSTT inşa edileceği ifade edildi.

HİPERSONİK FÜZE NEDEN TEHDİT?

Seyir füzelerinin hem çok alçaktan uçtukları hem de öngörülemeyen manevralar yapabildikleri için tespit ve takip edilmeleri son derece zordur. Özellikle ses-üstü hızlarda uçan seyir füzeleri, hava ve füze savunma sistemleri için büyük tehdit oluşturur.

BALİSTİK FÜZE HİPERSONİK FÜZE FARKI?

Balistik füzeler hedeflerine aerodinamik etkiler altında, eğik atış prensibiyle fırlatmadan itibaren belli bir aşamaya kadar kazandıkları enerjiyi, uçuşlarının geri kalanında kullanarak ulaşır.

Balistik füzeler atmosferik etkiler altında olduğundan, belli bir süre takip edilmeleri halinde uçuş rotaları hesaplanabilmektedir. Balistik füzelerin radarlarla tespit edildikten sonra düşeceği noktayı tespit etmek daha kolaydır.

Süratlerinin yüksekliği, hava savunma erken ihbar sistemlerine tespit, teşhis ve takip için gerekli zaman bırakmadıkları için hipersonik hızlarda uçan seyir füzelerinin tehdit katsayısı çok daha yüksektir.

Hipersonik füzeler HSS tepki gösterene kadar hedefine varabildiği için bu silaha sahip olan taraf sürpriz etkisi avantajını elinde tutar.

Dünyada süpersonik füze rekabeti hızla devam ederken Rusya ve Çin'in süpersonik füze geliştirme konusunda ciddi mesafe katettiği dikkati çekiyor.