Proje kapsamında kullanılacak uydu antenlerinin milli olarak tasarlanıp üretileceği, taşınabilir ve gemi uyduhaberleşme sistemleri sayesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sınır ötesi operasyonlarda, uydu kapsama alanı içerisindeki her türlü askeri çevresel şartta, IP tabanlı, kesintisiz ve güvenli haberleşme, emniyetli ses gibi hususlarda önemli kabiliyet kazanımlarının sağlanması hedefleniyor. Buna ek olarak, söz konusu sistemlerde mevcut olan dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması sağlanacak.

Proje kapsamında, Uydu Muhabere Kontrol Merkezlerinin mevcut kapasitesinin artırımı ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması, Ana Uydu Muhabere Kontrol Merkezinde hâlihazırda bulunan ve Ku-Bant’ta çalışan uydu terminallerinin ve ilgili ekipmanlarının kullanıcı tarafından sağlanan binaya taşınması ve anten sinyallerinin aktarılması faaliyetleri de bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre; yerli imkanlarla tasarlanıp geliştirilen ASELSAN Hava Uydu Haberleşme Sistemi, BAYKAR tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi için göreve hazır. Ayrıca, TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İHA Platformu ile deneme uçuşları sırasında Ku-Bant Hava Uydu Haberleşme Sistemi konfigürasyonuyla başarılı bir uçuş testi icra edildi.

Hava SOJ Projesi kapsamında yer alan hava uydu haberleşme sistemi ihtiyacına yönelik daha küçük boyutlarda bir ürün çözüm olarak sunuldu ve gereksinimlere uygun şekilde tasarım faaliyetlerine devam ediliyor.

Editör: Haber Merkezi