Güvenlik giriş katmanı olarak bilinen Secure Socket Layer, kişisel güvenlik ve gizliliği sağlamış olan bir güvenlik protokolü olarak tanımlanabilir. Bu ağlar üzerinden iletimi sırasında bilgilerin bütünlüğünü ve gizliliğini korumak ve gizlilik ve bütünlüğü sağlamak için sunucular ve istemciler arasındaki iletişimi şifrelemenize olanak tanır. 

SSL Sertifikası Nedir ve Ne İşe Yarar?

SSL sertifikası, şifreli bir bağlantı sağlar ve bir web sitesinin kimliğini doğrular. Dijital bir sertifika niteliği taşımaktadır. SSL, Güvenli Yuva Katmanı anlamına gelir ve web sunucuları ile web tarayıcıları arasında şifreli bağlantılar oluşturan bir güvenlik protokolüdür. İşletmeler ve kurum/kuruluşlar, çevrim içi işlemlerin güvenliğini sağlamak ve kullanıcıların bilgilerinin güvenliğini ve gizliliğini korumak amacıyla web sitesine SSL sertifikası eklemek zorundadır. Her kuruluşun bir SSL sertifikasına sahip olması, onun güvenliği açısından da oldukça önem arz eder. Kısacası SSL, güvenli bir İnternet bağlantısı sağlar ve suçluların iki sistem arasında gönderilen bilgileri okumasını veya değiştirmesini engeller. Adres çubuğunda URL'nin yanında bir asma kilit görürseniz; bu, ziyaret ettiğiniz web sitesinin bir SSL sertifikası ile korunduğu anlamına gelmektedir. Özellikle online alışverişlerinin artış gösterdiği son dönemlerde kişilerin kredi kartı, kimlik bilgileri gibi özel bilgiler saklanmalıdır. Tüm bu güvenliği de SSL sağlar. Bu yüzden SSL sorgulama yapılmalıdır.

SSL Sertifikası Türleri Nelerdir?

SSL sertifikaları çeşitli doğrulama seçeneklerine sahip olduğu için bunların da türleri mevcuttur. İlk olarak Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası ile başlayalım. Bu, en yüksek kademeli ve en pahalı olan SSL sertifikasıdır. Genellikle veri toplayan ve çevrimiçi ödemeleri içeren yüksek profilli web siteleri tarafından kullanılır. Bu SSL sertifikası yüklendikten sonra tarayıcınızın adres çubuğunda bir kilit simgesi, HTTPS kısaltması, şirket adı ve ülke görülür. Web sitesi sahibinin bilgilerini adres çubuğunda görüntüleyerek kötü amaçlı web sitelerinden ayırt edilebilir. Bir genişletilmiş doğrulama SSL sertifikası almak için, bir web sitesi sahibi, yasal olarak alan adlarına münhasır haklara sahip olduğundan emin olmak için temel bir doğrulama sürecinden geçmelidir. 

Diğer bir tür Kurumsal (OV) SSL Sertifikasıdır. Güven seviyesi EV SSL sertifikasına benzer olan bu SSL sertifikasını alabilmek için web sitesi sahiplerinin kritik bir doğrulama aşamasından geçmesi gerekmektedir. OV-SSL sertifikaları genellikle en pahalı ikinci sertifikadır ve birincil amaçları işlemler sırasında hassas kullanıcı bilgilerini şifrelemektir. Ticari veya halka açık web siteleri, paylaşılan tüm müşteri bilgilerinin gizli olduğundan emin olmak için bir OV SSL sertifikası yüklemelidir.

Hızlı Kurulum Sertifikaları (DV), bahsedilen SSL sertifikasını almak için doğrulama süreci minimum seviyededir. Bu nedenle, etki alanı onaylı SSL sertifikaları, düşük seviyede güven ve minimum seviye şifreleme sunar. Veri toplama veya çevrimiçi ödeme içermeyen bloglar ve bilgilendirici web siteleri için yaygın olarak kullanılır. Bu, mevcut en ucuz ve en hızlı SSL sertifika türlerinden biridir. Doğrulama işlemi sırasında, web sitesi sahibi, alanın sahibi olduğunu kanıtlamak için bir e-postaya veya telefon görüşmesine yanıt verir. Tarayıcı adres çubuğu, şirket adı olmadan yalnızca HTTPS'yi gösterir ve bir asma kilit simgesi görüntülenir.

Subdomain Sertifikaları, temel etki alanınızı ve sonsuz sayıda alt etki alanını koruyabilmektedir. Tam kapsamlı bir koruma sağlayan bir SSL sertifikasıdır. 

Natro, sizin için en uygun fiyatlı SSL sertifikalarını sunmaktadır. Fırsat paketlerinden yararlanarak dilerseniz 5 veya 10’lu paketler haline Natro aracılı ile satın alarak daha uygun fiyata kurulum gerçekleştirebilirsiniz. PositiveSSL 5’li fırsat paketi, aynı gün kurulum ile 46,99$ fiyat seçeneğine sahiptir. Bunun yanı sıra, daha garanti sonuçlar elde etmek isterseniz natro.com’u ziyaret edebilirsiniz.

SSL Neden Önemlidir?

İnternet güvenliği artık hepimizin bildiği ve bilinçlenmemiz gereken bir konu haline gelmiştir. Kişisel bilgilerin güvenliği söz konusu iken çeşitli özel bilgilerin kötü amaçlı kullanacak kişilerin eline geçmesi, son derece kötü sonuçlara sebebiyet verecektir. Bu tür durumlardan olabildiğince uzak ve güvenli durmak için online ortamda da birtakım güvenlik tedbirleri almak gerektiğini unutmamalıyız. Böyle bir güvenlikten söz ederken SSL’nin önemini es geçemeyiz. 

Kullanıcıların verilerini korumak, web sitesi sahipliğini doğrulamak, saldırganların web sitenizin sahte sürümlerini oluşturmasını önlemek ve kullanıcılarınıza güven vermek için web sitenizin bir SSL sertifikası olmalıdır. Bir web sitesi, oturum açma, kişisel bilgileri girme veya tıbbi yardımlar gibi hassas bilgileri görüntülemesini gerektirdiğinde gizliliği de sağlaması esastır. 

Bir SSL sertifikası, çevrimiçi işlemlerinizin gizliliğini korur ve kullanıcılara, kişisel bilgilerini paylaşmaları için web sitenizin gerçek ve güvenli olduğunu garanti eder. İşletmeler için önemli olan, HTTPS web adreslerinin bir SSL sertifikası gerektirmesidir. HTTPS, HTTP'nin güvenli bir sürümüdür diyebiliriz. Bu, HTTPS web sitelerinden gelen trafiğin SSL ile şifrelendiği anlamına gelir. Çoğu tarayıcı, HTTP sitesinin SSL sertifikası olmadığında o siteyi "güvenli değil" olarak işaretler. Bu, kullanıcılara sitenin güvenli olmayabileceği hakkında açıkça bilgi verir ve henüz HTTPS'ye geçmemiş işletmelere isteklendirir. 

SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?

SSL şifrelemesi iki anahtar kullanır. Bu anahtarlar dijital olarak kodlanmışlardır. Kullanılan anahtarlardan biri verileri kilitler, diğeri ise kilitli verilerin kilidini açar. Anahtar oluşturulduktan sonra, anahtarı oluşturan kişide kalır ve bir tanesi kişilerinize gönderilir. Geride bıraktığınız anahtara özel anahtar, bağlanmak istediğiniz diğer tarafa gönderdiğiniz anahtara ise açık anahtar adı verilir. Dışarıdan mesaj gönderirken, mesajınızı açık anahtar ile koruyun ve gönderin. Başka bir deyişle, bir mesaj gönderildikten sonra, biri size ulaşmadan önce araya girse bile, şifresini çözmek için özel anahtarınıza ihtiyaç duyacaktır.