Ohio'daki Oberlin Üniversitesi'nden araştırmacılar gözlem yaptı. Buna göre gri sincaplar, kuşların bir avcı olduğuna dair çağrılarını duyduklarında donakalıp etrafına bakıyor ya da kaçıyorlar. 

Kuşların normal ötüşleri; bunu duyana kadar kırmızı alarmda kalan sincaplar için, tehlikenin geçtiğini ve yiyecek arama faaliyetlerine güvenle devam edebileceklerini gösteriyor.

TOPLAM 54 SİNCAP İNCELENDİ

Kamu parklarında ve yerleşim yerlerinde vahşi hayatlarını sürdüren 54 doğu gri sincabı incelendi. Kırmızı kuyruklu şahinlerin önceden kaydedilmiş seslerini çalarak canlandırdılar. Sonra birçok ötücü kuşun seslerini ve kuş sesi olmayan ortam seslerini dinlettiler. 3 dakika boyunca sincapların davranışlarını gözlemlediler. Ortaya çıkan sonuçta sincapların şahinlerin ötüşünü duyduklarında daha tetikte ve dikkatli olduğu tespit edildi.

DAHA AZ TETİKTE OLDUKLARI GÖZLEMLENDİ

Daha sonra ötücü kuşları dinleyen sincapların, daha az tetikte oldukları gözlemlendi ve sakin hallerine şahin çağrısından sonra kuş sesi duymayanlara göre daha çabuk geri döndü.

Bir dergide yayımlanan makaleye göre sincapların birçok kuş türünün olağan konuşmalarından bir emniyet göstergesi olarak faydalanabildiğine işaret ediyor.

Araştırmacılar, “Sincapların bazı kuş türlerinin alarm çağrılarına kulak verdiğini biliyorduk. Ancak sincapların nispeten daha güvenli hissettiklerini belirten alarm dışı seslere de kulak kesildiklerini duymaktan heyecan duyduk. Emniyete dair ipuçları bazı durumlarda tehlike ipuçları kadar önemli olabilir” dedi.

Bilim insanları, insan kaynaklı gürültülerin bu çağrıları bastırabileceği için sincapların korunma çabalarına yönelik bir sorun teşkil edebileceğini de söyledi.

Editör: Haber Merkezi