Fiziksel engeli bulunan kişilerin, beyin-makine arayüzü teknolojisi sayesinde düşünce gücüyle tekerlekli sandalyelerini kontrol edebilecekleri çalışmanın ayrıntıları açıklandı. 

Şu an mevcut olan BMI sistemleri, elektroensefalograf (EEG) ismi verilen büyük bir sistemin kullanılmasını gerektiriyor. Başı tamamen kaplayan başlıkların kullanıldığı sistemde, ilerleyen zamanda daha küçük boyutlara geçilmesi hedefleniyor. Gündelik işlerde de kolaylık sağlamak için başlıkların küçültülmesi hastalar için olumlu gelişme olacak. 

BLUETOOHT ARACILIĞIYLA YAPILIYOR

Bir grup araştırmacı tarafından gerçekleştirilen sistemde, enseye takılan esnek ve kablosuz sensörler, kafa bandı tarafından tutulan elektrotlarla birlikte cilde sabitleniyor. Bu sistem sayesinde elde edilen veriler 15 dakika mesafedeki bluetooth aracılığıyla bilgisayara gönderiliyor.

ÇALIŞMA TEST EDİLDİ

Yeni sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol eden bilim insanları 6 fiziksel engelli bireyle birlikte çalışma yürüttüler. Çalışmanın ikinci adımında ise motor bozukluğu olan kişilerde işe yarayıp yaramadığını görmek için testler yapıldı. Fiziksel engelliler, yeni sistemle makine ve bilgisayarlarla daha rahat bir şekilde etkileşime girecekler.

Editör: Haber Merkezi