Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ANKA SİHA'nın yerli ve milli imkanlarla üretilen PD-170 motoru ile uçtuğunu açıkladı.

TUSAŞ ve İTÜ ortaklığında Hava ve Uzay Araçları Tasarım Laboratuvarı açılış programı sonrasında Defence Turk sorularını yanıtlayan Temel Kotil, MALE sınıfı İHA sistemi ANKA’nın yerli ve milli PD-170 motoru ile uçtuğunu açıkladı. Temel Kotil, Anka’nın yerli motor ile uçtuğunu söylemiştiniz? Bu motor PD-155 mi PD-170 mi? sorumuza “PD-170 ile uçuyor evet.” açıklamasında bulundu.

TEI ve Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 27 Aralık 2012 tarihinde imzalanan Operatif İHA Motoru Projesi, MALE sınıfı insansız hava araçları ihtiyaçları doğrultusunda üstün teknik özelliklere sahip olan bir turbodizel havacılık motorunun yurtiçi imkanlar ile geliştirilmesini kapsamaktaydı.

ANKA İHA başta olmak üzere yerli İHA’ların motor ihtiyaçları için gerçekleştirilen PD170 ilk uçuşunu yine ANKA İHA ile 27 Aralık 2018’de gerçekleştirmişti. ANKA’nın yurt dışından ithal edilen motoruna göre daha güçlü ve daha az yakıt tüketimine sahip bir motor. Ayrıca PD170’in AKINCI TİHA (AKINCI-C) ve Bayraktar TB3 İHA’da da kullanılması planlanıyor.

PD-170 Motoru

Ocak 2021’de, PD170 İHA motorunun ihracatı için Tayland, Malezya, Pakistan ve hatta ABD ile görüşmeler yapıldığını aktaran TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit özellikle yakıt tasarrufu ve maliyeti ile öne çıkan bir ürün olduğunu belirtmişti. Akşit, PD-170 ile ilgili olarak, “Gururla söylüyoruz ki bu sınıfta bu performansıyla İHA motoru Amerika’da yok. Onların kendi motor şirketleri tabii ki var. Fakat bizimki kadar yüksek irtifada bu yakıt sarfiyatıyla bu gücü üretebilen yok. Onlar bile ilgileniyorlar.” demişti.