Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Kanca, yaptığı açıklamada, eklem rahatsızlığı bulunan beşerler için hasarlı kıkırdak yerine kullanılan biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansına dair dataların elde edilmesinde yapılan testlerin standartlara uygun olmasının büyük değer arz ettiğini, lakin Türkiye’de kelam konusu dataların klâsik test aygıtları ile elde edilebildiğini söyledi.

Geleneksel aygıtlarla yapılan test süreçlerinin her vakit hakikat sonuçlar vermediğini ve bu durumun materyal geliştirme süreçlerini olumsuz etkilediğini anlatan Dr. Öğretim Üyesi Kanca, şunları kaydetti:

“İşte biz bu meseleleri aşmak için eklem rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın muhtaçlık duyduğu en uygun biyomalzemeleri belirleyecek bir aygıt geliştirmek üzere proje hazırlamıştık. Uzun süren çalışmalarımız sonucunda, Türkiye’de birinci olan bir biyotribometre aygıtı geliştirdik. Bu aygıt, biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını ISO ve ASTM standartlarına uygun olarak fizyolojik kurallarda kıymetlendirerek eklemlerde kullanımının uygun olup olmadığını tespit edebiliyor.”

CİHAZIN BÜYÜK İLGİ GÖRMESİ BEKLENİYOR

Dr. Öğretim Üyesi Kanca, yeni aygıtla, materyal geliştirme etabında eklem protezi prototipine de gereksinim duyulmadan pin, plaka, disk üzere geometrik yüzeyler kullanarak gerecin sürtünme ve aşınma performansına dair bilgilerin çok daha ucuz ve süratli bir formda toplanabildiğini tabir ederek, şöyle devam etti:

“Eklem simülatörü ile kelam konusu biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma performansını kıymetlendirme süreçleri haftalarca vakit alabilirken, bizim geliştirdiğimiz aygıt ile birkaç gün içinde tamamlanabilmektedir. Dahası, geliştirilen aygıt ile testler beden sıcaklığında ve biyolojik sıvılar içerisinde yapılabilmektedir. Hiç durmadan saatler yahut günlerce sürmesi gereken bu testler esnasında buharlaşan test sıvısını geliştirdiğimiz şırınga pompa sistemi ile destek etmek mümkün. Aygıt ile eklem protez materyallerine ek olarak beyin ve deri dokuları için geliştirilen biyomalzemelerin sürtünme ve aşınma açısından klinik performansı da test edilebilmektedir. Bu kadar üstün özellikleri bulunan aygıtımıza bahsettiğimiz alanlarda biyomalzeme geliştiren firmalar ile sürtünme ve aşınma testleri yapan üniversite laboratuvarlarının büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz”
Maliyeti yurt dışındaki muadillerine nazaran çok daha düşük

Yaklaşık 250 bin liraya geliştirilen aygıtın, yurt dışındaki muadillerine nazaran çok daha hesaplı olarak piyasaya sürülebileceğini söz eden Kanca, “Cihazımızın piyasaya sürülmesi için sıhhat teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmalarla temas halindeyiz. Bir an evvel piyasaya kazandırılması için teşebbüslerimiz devam ediyor. Makine ve imalat teknolojileri alanında ihtisaslaşan tek üniversite olarak bu aygıtla ülkemize önemli bir katkı sunacak olmanın memnunluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.