Dr. Canan Dağdeviren'in bu buluşu Dünya üzerinde ses getirirken, icatlarıyla Birleşik Devletleri'nin en saygın dergisi Forbes'un "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesine de girmeyi başarmıştı. Daha önce tükenmeyen kalp pilinin mucitliğini yapan ünlü bilim kadını şimdi de "meme kanseri"ni önceden teşhis edebilen elektronik bir sütyen geliştirdi. 1985 yılında doğn Dağdeviren, memleketi olan Sivas'ta katıldığı bir panelde elektronik sütyenden bahsetti. Teyzesini meme kanseri sebebiyle kaybettiğini söyleyen genç bilim insanı, "5 yıl önce 50 yaşındayken onu kaybettik. Ona söz vermiştim. Meme kanserinde erken teşhis yapabilen bir platform yapıyoruz" dedi.

ERKEN TEŞHİS İÇİN ELEKTRONİK SÜTYEN

Ünlü televizyon spikeri ve YouTuber Cüneyt Özdemir ile ABD'de gerçekleştirdiği röportajdan sonra özellikle internet camiasında bilinirliği artan Dr. Canan Dağdeviren, şimdide meme kanserini erken teşhis edebilen bir elektronik sütyen geliştirdiği için gündemde. Genellikle yaptığı projelerde yakın çevresinden ilham aldığını belirten Dağdeviren, bu proje için de ilham kaynağının 5 yıl önce meme kanserinden kaybettiği teyzesi olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda vücutla uyumlu, ince, kıvrımlı, esnek ve hassas bir teknolojiyi iç çamaşırın, vücudun ve iç organların bir parçası haline getirdiğini ifade eden bilim kadını bu projenin önemine ise vurgu yapmayı ihmal etmedi.

SOSYAL MEDYADA ÖVGÜ

Dr. Canan Dağdeviren'in meme kanserini erken teşhiş edebilen elektronik sütyen geliştirmesi sosyal medyada yankı bulsa da yeterli igiyi görememesi eleştiri konusu oldu. Yapılan bu projenin önemine dikkat çekilirken, ülkemizde yeteri kadar ilgiye mazhar olmaması özellikle Twitter kullanıcılarını rahatsız etti.