Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, Türkiye’nin F-35 Lightning II Programından çıkarılmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

CNN Türk televizyonuna konuk olan TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL, F-35 Programı ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.  TUSAŞ’ın gündeminin artık Milli Muharip Uçak olduğunu açıkladı.KOTİL tarafından Türkiye’nin Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II Programından çıkarılmasıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Son F-35 kararı, benim de şirketimin de yükünü arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok. F-35 benim gündemimde o kadar yok artık, benim gündemim Milli Muharip Uçak. Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi biraz daha ‘karelendi, küplendi’ önemi.”

TUSAŞ ve F-35 Projesi

JSF/F-35 Programı kapsamında faaliyet gösterilen iş paketleri ile TUSAŞ tarafından kazanılan kabiliyetlerden bazıları şu şekildedir:

  • Yüksek Hassasiyetli, Üstün Teknoloji Kompozit Komponent Üretimi,
  • Sofistike Yapılar İçin Robotik Fiber Serme,
  • Yüksek Hassasiyetli Robotik Kaplama,
  • Yüksek Seviyeli Dijital Entegrasyon,
  • Robotik İşleme, Delme, Kesme,
  • Yüksek Kalite Standartları Uygulamaları

TUSAŞ’tan İHA’dan atılan Kamikaze İHA: ŞİMŞEK

Temel KOTİL, ŞİMŞEK ile yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hedef uçağı ancak aynı zamanda kamikaze uçağı. 5 kilometre patlayıcı var üzerinde, yaklaşık 100-200 kilometre gidiyor. Yılda 100 adet üretebiliyoruz bundan.”

Böylelikle TUSAŞ tarafından esasen yüksek hızlı hedef uçağı olarak geliştirilen ve çeşitli atış testlerinde kullanılan ŞİMŞEK’in, kamikaze konfigürasyonun geliştirildiği resmen doğrulanmış oldu. ŞİMŞEK, daha önce ANKA İnsansız Hava Aracı’nın kanatları altında görülmüştü. Edinilen bilgiye göre; İHA’lar, iki adede kadar ŞİMŞEK Kamikaze İHA taşıyabilecek.

CNN’de TUSAŞ’ın geliştirmekte olduğu ürünleri tanıtan TUSAŞ CEO’su,  Hafif Taarruz Uçağı HÜRKUŞ-C hakkında sevindiren haberler verdi. HÜRKUŞ-C’nin yakın zamanda ihracat başarısını yakalayacağını söyleyerek, “Kontrat imzalanmadığı için söyleyemiyoruz ama 12 adet HÜRKUŞ-C ihraç edilecek” ifadesini kullandı. GÖKSUNGUR İHA’nın geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini açıklayan KOTİL, GÖKSUNGUR’un AKSUNGUR SİHA’dan atılabilecek süpersonik seyir hızına sahip bir İHA sistemi olacağını ve AKSUNGUR’dan bir kere atışının gerçekleştirildiğini belirtti. Bu bilgi, ilk kez açıklandı.

GÖKSUNGUR İHA

AKSUNGUR’un ismini saatte 180 kilometre hızla uçan “doğan” isimli kuştan aldığını belirten KOTİL, “ Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var. Daha sonra da o gelecek inşallah. AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar kuvvete teslim etmeyi planlıyoruz” ifadelerinde bulunmuştu.

AKSUNGUR projesi tamamlandıktan sonra GÖKSUNGUR projesine başlanabileceğini açıklayan KOTİL, “AKSUNGUR’un bir sonrası (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah. Henüz takvimlenmiş bir şey yok ancak bizde bir çalışma bittiğine öbürü başlar. Bu sene bitene kadar AKSUNGUR ile uğraşırız, sonra GÖKSUNGUR gelir” dedi.

Raytheon Technologies şirketi, F/A-18 Super Hornet savaş uçakları için düşman füzelerine karşı ek koruma sağlamak amacıyla yeni nesil bir dekoy sistemi geliştiriyor.

ABD’li savunma sanayii şirketi Raytheon, F/A-18 Super Hornet tipi savaş uçakları için yeni nesil dekoy sistemleri geliştiriyor. Platforma yönelen füze tehditlerini üzerine çekmek için geliştirilen söz konusu dekoy, çift bantlı yapıda olacak ve ektromanyetik spektrumda daha geniş bant değerinde sinyaller gönderecek açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi