Twitter, geçen sene başlattığı 'devlet destekli hesapları' etiketleme sisteminin kapsamını genişletiyor. 'Devlete bağlı hesapları tespit etmek için çalışmalarımızı genişletiyoruz' başlığı ile duyurulan karara göre, Twitter'ın müdahale ettiği ülke sayısı 21'e yükselmiş olacak. Yeni sistemde dışişleri bakanları, kurumsal oluşumlar, büyükelçiler ve resmi sözcüler gibi hükümet yetkilileri etiketlenecek.

BATILI MEDYA KURULUŞLARI KAPSAM DIŞI

Şirket, geçen ağustosta da ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin'den bazı resmi hesapları 'etiketlemişti'. Ancak medya alanında, Rusya ile Çin'in medya kuruluşları 'devlet destekli' diye etiketlenirken, BBC, Voice of Amerika, Deutsche Welle gibi batı medya kuruluşları bu etiketlemeden muaf bırakılmıştı.

Son kararla birlikte Twitter'ın 'devlet destekli bilgi operasyonu yürütmekle' suçladığı ülkeler de etiketlenmiş olacak. Bu ülkeler arasında İran, Suudi Arabistan, Sırbistan, İspanya, Türkiye, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Honduras, Ekvador, Mısır ve Küba bulunuyor.

ETİKETLEMEDE ÇİFTE STANDART

Öte yandan etiketlenen hesaplar tamamen Twitter'ın insafına göre belirlenecek. Yani, hangi ülkenin ve hesabın 'bilgi operasyonu yürüttüğüne' 'Twitter' kendisi karar verecek. Twitter'ın bu kararının hiç bir uluslararası kanuna dayanmadığı için meşruiyeti bulunmuyor.