Yeni bir iş kurma düşüncesi çoğunlukla riske atabileceğiniz para miktarını hesaplamakla başlasa da motivasyon seviyeniz, hedefinize ulaşmak için nelerden vazgeçmeye hazır olduğunuz, haftada kaç saat çalışabileceğiniz, konfor alanınızın ne kadar dışına çıkmaya hazır olduğunuz gibi boyutların da ciddi bir şekilde ele alınmasını gerektirir. Ama bunlar buzdağının yalnızca görünen parçasıdır. Domain seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden, şirket kurmak için izlenmesi gereken yasal prosedürlere kadar sayısız detay arasında kaybolabilirsiniz.

  • Girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, bulunduğu çevrede fikri beğenildiği veya ürünle/ hizmetle ilgilenen birkaç kişi olduğu için, birçok insanın bunu satın almak isteyeceğini varsaymalarıdır. Öncelikle satmak istediğiniz ürün ya da vermek istediğiniz hizmet için gerçekten bir pazar olduğundan emin olmalısınız. Kayıp riskinizi en aza indirmek için üstünde durduğunuz fikri iyice araştırmalı, satmak istediğiniz şeyin gerçekte bir pazarı olup olmadığını, eğer varsa söz konusu ürün veya hizmet için aile ve arkadaş çevrenizden olmayan gerçek potansiyel müşterilerle konuşarak ne kadar ödeyeceklerini öğrenmelisiniz.
  • Tam olarak satmayı planladığınız şeyi sunan başka bir işletme olmasa bile, hedef müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları başka ürün veya hizmetler olması muhtemeldir. Bunu göz önünde bulundurarak önemli rakipleri araştırmanız ve neyi nasıl sattıkları hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeniz gerekir. Hatta bu sadece başlangıçta değil sürekli olarak takip edilmesi gereken görevlerden biridir. Eğer hiç rakip yoksa, satmak istediğiniz şeye gerçekte ihtiyaç duyulmadığı ya da söz konusu ürün için gerçek bir pazarın olmadığı ihtimalini de değerlendirmelisiniz.
  • Bir yatırımcı aramıyorsanız veya işinize büyük miktarda para yatırmıyorsanız, ayrıntılı bir iş planına ihtiyacınız olmayabilir, ancak yine de hedefinizi ve varış noktanıza nasıl gideceğinizi gösteren iskeletsel bir yol haritası çizmenizde yarar var. Bu, zamanla müşterileriniz ve rakipleriniz hakkında daha fazla bilgi edindikçe planlarınız değişse de odaklanmanıza ve doğru yöne gitmenize yardımcı olacaktır.
  • Yeni bir iş kurmayı düşünen çoğu insan, neyi kime satacaklarına odaklanır ve genellikle dikkate almadıkları nokta işletmenin gerçekte nasıl çalışacağı ve operasyonel ihtiyaçlarıdır. Teslimat, müşteri desteği, işletmenizin uyması gereken yasal düzenlemeler, fatura ve ödemelerin takibi gibi görevler ve bunlara dair görev paylaşımları da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca web sitenizin ve sosyal medya hesaplarınızın oluşturulması, güncel tutulması başlı başına önem vermeniz gereken konulardır. Bu noktada aşağıdaki uzman görüşü bölümüne göz atmanızı öneririz.
  • Girişimcilerin risk alan kişiler olduğuna inanılsa da başarılı girişimciler, kontrollü riskler alırlar. Bir fikri küçük ölçekte test etmeniz sonra yolunda giden, işe yarayan bölümleri geliştirip daha iyi olması gerekenleri düzeltmeniz, başarısızlığa uğrarsanız başkalarını suçlamak yerine hedefinize giden yol tıkalıysa, alternatif bir yol aramanız veya daha ulaşılabilir bir hedef seçmeniz önerilir.
  • Sektörünüz hakkında uzmanlarla görüşmek, konferanslara, fuarlara, eğitimlere katılmak deneme yanılma yoluyla sorunlar yaşamanızı önemli ölçüde azaltacaktır.
  • Elbette para kazanmak temel hedeftir ama başarılı olmak için işle ilgili planlarınızın kişisel hedef, kaynak ve aile hayatınızla da uyumlu olması önemlidir. Ayrıca gelir ve giderleri takip ederken işletmenizin parasını kişisel fonlardan ayrı tutmanız önerilir.
  • Tasarruf etmek adına tüm işi üstlenmek ya da yeteri kadar çalışan işe almamak büyüme potansiyelinizi sınırlar.
  • İşinizin büyümesi için yatırımcıların hangi kriterleri aradığını öğrenmeli, yatırımcıları bulabileceğiniz toplantılara, seminerlere katılmalı, sosyal ağınızı genişletmelisiniz. Çünkü insanlar tanıdıkları insanlarla iş yapmaktan hoşlanırlar.
  • Yeni şeyler öğrenmek ve denemek, şu anda kârlı olan yöntemlerin yakın gelecekte etkili olmayabileceği ihtimali nedeniyle, son derece önemlidir. Bu nedenle, kendinizi her şeyi her zamanki gibi yapma döngüsüne kaptırmamalı, yenilikleri takip etmeli, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi pazarlamanın daha yeni veya daha iyi yollarının olup olmadığını, müşterilerin sizin teklif etmediğiniz bir şeyi talep edip etmediklerini, hedeflemeniz gereken farklı bir müşteri grubu olup olmadığını sektörünüzü yakından takip ederek ve müşterilerinize kulak vererek anlamaya çalışmalısınız.

Uzman Görüşü

Teknolojinin hemen hemen her sektörde hayati bir rol oynadığı günümüzde, bir web sitesine sahip olmayan yerel bir işletmenin bile büyüme potansiyelini sınırladığı aşikârdır. Daha büyük işletmelerinse sadece web sitesi için değil, çeşitli uygulamaları, veritabanları ve e-posta sistemleri için güçlü altyapı bileşenleri ile desteklenmeleri gerekir. Bu nedenle bir girişimcinin kaliteli hosting çözümlerine yatırım yapması, iş akışına engel olmayan doğru yapılandırılmış sunucu ortamlarıyla erişim sorunlarından sıyrılmasına olanak tanıyarak rakiplerine göre geriden başladığı yolda sağlam adımlarla ilerlemesini sağlar.

Turhost olarak güvenini kazandığımız farklı ölçeklerdeki 120.000’i aşan girişimci ve işletmenin domain, hosting ve sunucu ihtiyacını; modern, yüksek performanslı ve güvenli bilişim altyapılarıyla sağlamaktayız. Tüm sunucularımızda varsayılan bir özellik olan NVME SSD Disk altyapısı gibi gelişmiş fırsatlarımızdan yararlanmanızı, uzmanlaşmış sunucu kurulumlarımızla girişimlerinizi güçlendirmenizi dileriz.

Editör: Haber Merkezi