Bilim Kurulu, koronavirüsle ilgili sürekli yeni öneriler yapıyor. Yapsın da! Sonuçta virüs dinamik bir yapı. Sürekli değişkenlikler gösterebiliyor. Her gün farklı bir özelliği ortaya çıkıyor. Ama anlayamadığım bazı soruları sormak istiyorum; kararların bu kadar çabuk nasıl değiştiğini merak etmek hakkım diye düşünüyorum. En azından bir İstanbullu olarak.

Bugüne kadar kovid nedeniyle yüzlerce televizyon programı yapıldı, binlerce bilim insanı bu konuyu tartıştı. Alınacak tedbirlerin virüsten daha güçlü olduğu söylendi hep. Bu tedbirlerin başında ise maske geldi. Önce kapalı yerlerde ve toplu taşımada maske kullanımı zorunlu hale getirildi İstanbul'da, şimdi de açık alanlarda. 

Alınan bu "yeni" kararın doğruluğunu ya da yanlışlığını tartışmıyorum ama aklımdakileri de sormaktan kendimi alıkoyamıyorum.

Mesela;

  • 1 Haziran'dan itibaren açılan halı sahalarda futbol oynayanlar maske takacak mı? Veya geçtiğimiz hafta başlayan lig maçlarında yeni alınan kurala uyulacak mı?
  • Her sabah yolda, sahilde veya ormanda spor yapanlar ne yapacak? Maskeyle mi yürüyüp, koşacak?
  • Menekşe plajından Caddebostan'a, Sarayburnu'dan Adalar'a... İstanbul'un birçok sahilinde denize girenler maske ile mi yüzecek? Ya da güneşlenecek? 

Bu soruların çok daha fazlası sorulabilir ancak bir kez de olsa çıkıp gerçekleri anlatın bize. Çünkü artık koronavirüsün ne olduğunu değil, maskenin nerede ne işe yaradığını merak eder oldum.