Kripto para piyasaları son günlerde birçok kişinin yüzünü güldürmüş durumda. Hal böyle olunca, birçok kişi kripto para borsalarında hesap açıp Bitcoin alım satım işlemlerine başladı. Durum bu şekilde olunca, bizler de sizlere Bitcoin’in ne olduğunu, ne işe yaradığını ve Bitcoin’de neler olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağız.

Şu an Bitcoin kaç TL diye baktığımızda lider kripto para birimi yaklaşık 60 bin dolar bandında işlem görüyor. Bu yazımızda geride bıraktığımız 12 yıllık süreçte 0’dan binlerce dolarlık değere ulaşan Bitcoin’in ne olduğundan bahsedeceğiz.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin, tanıtımı 2008 yılında yapılan ama piyasaya 2009 yılında sürülen kripto para ve ödeme sistemidir. Aslında Satoshi Nakamoto, makalesinde Bitcoin sisteminin kripto para olmadığı, onun aksine ödeme sistemi olarak kullanılacağını ve ağın para biriminin ise Bitcoin olacağını yazdı. Ayrıca makalesinde, bankaların ve devletlerin para üzerinde çok fazla kontrole sahip olduğu, bunun sonucu olarak da itibari paraların kolayca manipüle edilebileceğinden bahsediyor. Bu sorunu çözmek için de, merkezi kuruluşların kontrolü dışında, kişiler arası (P2P) merkezsiz ve dağıtık ödeme sistemi kurulması gerektiğini, ve sistemdeki para arzının sınırlı olması gerektiğinden bahsediyor.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin’in çalışması için ilk olarak işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir. İşlemlerin gerçekleşmesi için de, sizin ilk olarak Bitcoin cüzdanınızı açıp Bitcoin’lerinizi transfer edeceğiniz adresi seçip işlem detaylarını onaylamanız gerekir. İşlem detaylarını onayladıktan sonra, işleminiz ağdaki tüm bilgisayarlara duyurulur. Ağdaki bilgisayarlar ise işlemin onaylanması için mutabakat algoritmalarına yönlendirir. İşleminiz mutabakat algoritmalarına yönlendirildiği zaman ise işleminizin tamamlanması için diğer işlemlerle beraber kronolojik bir sırada bloğa işlemler eklenir. Bu arada madenciler, bloğun çıkarılması için birbiriyle yarışmaya girecektir. Eğer bir madenci çözüm bulursa, çözümü diğer madencilere gösterir. Eğer madencilerin %51’i çözümün doğru olduğuna ikna olursa blok çıkarılır ve ödülün tamamı problemi çözen madenciye geçer. Sonrasında blok ise zincirin en son kısmına eklenir ve işleminiz artık tamamlanmıştır.

Bitcoin’in Özellikleri

Merkezsiz Olması

Bitcoin başta olmak üzere, kripto paraların en önemli özelliği, herhangi bir merkeze sahip olmamalarıdır. Bitcoin’de merkezi herhangi bir güç olmadığı için, kurumlar Bitcoin’i kontrol edemez. Bu da, Bitcoin’i itibari paralara oranla ciddi avantajlara sahip olmasına neden olur. Bunlar, kurumların cüzdanlarınızı donduramaması, çalınamaması ve Bitcoin’lerinizin ele geçirilememesi olarak yorumlanabilir. Böylece Bitcoin’lerin ele geçirilmesi oldukça zor hale gelir.

Şeffaflık

Bir hesabın ne kadar Bitcoin tuttuğu bilinemez, ama Bitcoin ağında gerçekleşen işlemlerin tüm detaylarına kolayca erişebilirsiniz. Böylece herkes, Bitcoin ağındaki işlemleri kolayca görebilir. Eğer detaylı analizleri gerçekleştirirseniz, kimin neye sahip olduğunu kolayca bulabilir ve suçluları Bitcoin ağı üzerinden yakalayabilirsiniz. Ama bunu önlemek için farklı önlemler de alınabilir.

Bu nedenden ötürü Bitcoin’lerinizin çalınması durumunda güvenlik güçleri onların izini sürebiliyor. Buna geçmişte Bitcoin haberlerinde birçok kez rastladık.

Opaklık

Bitcoin kullanıcıları anonimdir. Bu sayede kullanıcıları takip etmek oldukça zordur. Özellikle sistemi kontrol eden herhangi bir kurum olmadığı için, hukuki dokümanlar da hiçbir işe yaramaz. Bu da, hükümetlerin Bitcoin hesapları konusunda bilgi sahibi olmamasına olanak tanır. Ama eğer banka hesabı açarsanız, istenilen dokümanlar ile işlemleriniz kolayca takip edilebilir.

Hızlı Olması

Elimizdeki yöntemlerle karşılaştırıldığı zaman Bitcoin daha hızlıdır. Bankalar aracılığıyla dünyanın bir yerinden başka bir yerine para aktaracağınız zaman en az bir haftaya ihtiyacınız vardır. Ama Bitcoin ağında bir yerden başka bir yere fonları aktaracaksanız bunu sadece birkaç dakika içinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede işlemler dakikalar içinde tamamlanabilir.

İşlemlerin Geri Alınamaması

Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto paralarda işlem gerçekleştiği zaman, yaptığınız işlem geri alınamaz. Sadece alıcı fonlarınızı size vermek isterse alabilirsiniz. Bu da, işlemlerin geri alınamadığını ve işlemleri gerçekleştirmeden önce dikkatli olmanız gerektiğini gösterir.

Dijital Formda Olması

Bitcoin’in fiziksel formu olmadığı için taşınması kolaydır. Bu sayede Bitcoin’ler, mobil platformların hepsinde taşınabilir. Böylece hırsızların, Bitcoin’lerinizi çalması zorlaşır. Özellikle cihazlarınıza güçlü bir şifre eklediğiniz zaman, hırsızların fonlarınızı ele geçirmesi daha da zorlaşır.

Kurulumu Kolay Olması

Banka hesabının açılması için uzun onaylama süreci, çok fazla doküman sağlama ve bankalarda belli evrakları imzalamanız gerekir. Ayrıca bankalar sizin kredi notunuz başta olmak üzere birçok farklı konuda sizi araştırır. Ama Bitcoin hesabı açarken uygulamalar üzerinden bir cüzdan açabilirsiniz. Sadece güçlü bir şifre oluşturmanız ve o şifreyi asla unutmamanız gerekir. Bir de, 12-24 kelimelik dizini unutmamanız sayesinde hesabınız güvendedir. Ama şifreyle beraber 12-24 kelimelik dizini unuttuğunuz anda hesabı kaybettiğinizi söyleyebiliriz.

Değerinin Talebine Göre Belirlenmesi

Bitcoin’in değerini sabit bir şey belirlemez. Aksine, Bitcoin’in değeri arz ve talep ilişkisine göre belirlenir. Eğer Bitcoin’in değeri artıyorsa talepte ciddi bir artış söz konusu olduğundan bahsedebiliriz.

Komisyon Ödemenin Kendi Tercihiniz Olması

Bitcoin transferlerinde sadece istediğiniz zaman komisyon ödersiniz. Ama ağda gerçekleştireceğiniz her bir işlem için cüzi bir ücret ödemeniz gerekir. Eğer komisyon öderseniz işleminiz daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ama dediğimiz gibi, işlem ücretlerini ödemek size kalmış.

Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Bitcoin satın almak için kripto para borsalarında hesap açmanız gerekir. Hesabınızı açtıktan sonra kimlik ve müşteri doğrulama kısmını doldurmanız gerekir. Sonrasında kimliğiniz onaylandıktan sonra Bitcoin alım satım işlemlerini kripto para borsalarının al sat kısmından gerçekleştirebilirsiniz. Kripto para borsalarında hesap açmadan önce, ödeme yöntemlerini, fon transfer araçlarını, kullanım kolaylığı, kripto paraları destekleme oranlarını ve komisyon oranları başta olmak üzere birçok özelliği araştırıp karar vermenizi öneririz.

Bitcoin Ne İşe Yarar?

Bitcoin, başta blockchain ekosistemi olmak üzere ödemelerinizi birçok alanda kolayca gerçekleştirmenize olanak sağlar.

Eğitim Ücretlerini Ödeme

Bitcoin ile belli başlı üniversitelerde eğitim görmeniz mümkündür. İlk olarak Lefkoşa Üniversitesi Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul etmişken Romanya’da Sibui Blaga Üniversitesi ve İsviçre’de Lozan Üniversiteleri ödemeleri Bitcoin üzerinden gerçekleştirilebilecek altyapıyı oluşturmuş durumda.

Maç Biletlerini Ödeme

Dallas Mavericks takımı başta olmak üzere, Superbowl maçları ve diğer maçları ABD’de Bitcoin’i ödeme aracı olarak kullanabilirsiniz. İlk olarak New England Patriots’la başlayan Bitcoin’le ödeme çağı, sonrasında ABD’de Mark Cuban başta olmak üzere birçok takımın Bitcoin ile ödeme almasına olanak tanıdı.

Yatırım Aracı

2009’dan beri piyasada olan Bitcoin, 12 yıl içinde tüm yatırım araçlarını getirilerde geçmiş durumda. Hal böyle olunca, birçok kurum başta olmak üzere birçok kişi kripto para borsaları üzerinden Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Bu sayede Bitcoin etkin bir yatırım aracı haline geldi. Ayrıca birçok yatırımcının Bitcoin kullanarak diğer altcoin’lerle beraber işlem yapmaları sayesinde ellerindeki Bitcoin’leri artırmalarına olanak tanır.

Bitcoin’de Ne Oldu?

-Coinbase, 100 milyar dolarlık değerleme ile halka arz edildi.
-Tesla’nın Ocak ayında yaptığı Bitcoin yatırımı, Tesla’nın karına 1 milyar dolar ekledi.
-Bitcoin’deki Lightning ağının ölçeği ikiye katlandı.
-2 gün önce Bitcoin, en yüksek fiyat seviyesini gördü.