Bitcoin fiyatı farklı para birimleri bazında sık sık incelenir. USD karşısında değerinin ne kadar olduğunu merak ediyorsanız 26.525.50 Amerikan dolarıdır. Bununla beraber sabit olmadığı için gerek yükselmeler  gerekse düşmeler gözlemlenebilir. Bu bakımdan düzenli olarak kontroller yapmak önerilir.

BTC’nin geçmişi incelendiği zaman ilk olarak “Satoshi Nakamoto” mahlaslı bir kişi ya da geliştirici grubu tarafından hayata geçirildiği görülür. 2009 yılında piyasaya sürülmüş olup bundan sonra dünya çapında yavaş yavaş tanınmaya başlamıştır.

İlk Bitcoin transferi PGP Corporation’da yazılım geliştirici olan Harold T. Finney ile Satoshi arasında olmuştur. Bununla birlikte yapılan ilk ticari işlem daha farklı bir olaydır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Florida’da 10,000 BTC karşılığında iki pizza satın alınmıştır. Bu gibi olayların yanı sıra BTC tarihinde farklı gelişmeler de yaşanmıştır.

Bu yazımız sizi Bitcoin fiyatı üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup bir yatırım önerisi değildir.

Bitcoin Analiz Yöntemleri

Kripto paraları analiz ederken kullanılan farklı analiz yöntemleri vardır. Bunlar her birisi ayrı, özel bir yapıya sahiptir. “Teknik Analiz” bunlardan bir tanesi olup , geçmiş fiyatın hareketliliklerinin gelecek dönemlerde piyasayı nasıl etkileyebileceğini göstereceği fikri yer alır.

Varlık içsel değeri bulunmaya çalışmamaktadır. Geçmiş işlem hareketlerine bakılmakta olup fırsatlar da buna bakarak incelenir. Ek olarak,

  1. Fiyat hareketlerinin ve hacmin analizi,
  2. Grafik formasyonları,
  3. Teknik göstergelerin kullanımı,

Gibi grafik araçları da dahil edilebilmektedir. Analiz piyasanın güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmeye çalışır. Ancak sadece ilerleyen zamanlardaki fiyat hareketi olasılığını tahmine dair değildir. Bunun  yanı sıra risk yönteminde de kullanışlı olabilir. Spekülasyonlar  bu konuda etkilidir.

Temel Analiz

Temel Analiz, Bitcoin fiyatı analizi için yöntemlerden biridir. Finansal varlık değerini belirlemeye yöneliktir. Kullanımda varlığın adil değere sahip olup olmadığını tespit için bazı faktörler incelenir. Bunlar genel anlamda finansal ve ekonomiktir. Söz konusu faktörler içerisinde,

  1. Sektör koşulları,
  2. Bulunuyorsa bağlı şirketler,
  3. Genel anlamda ekonomi durumu,

Gibi bazı durumlar yer alabilir. Genellikle makro ekonominin öncü ve artçı göstergeleri aracılığıyla takip edilir. Analiz yapan temel analiz kapsamında varlığın nasıl değerlendirildiğini tespiti hedefler.

Dow Teorisi

Bitcoin fiyatı analizinde Dow Teorisi de yer alır. Bu adından da tahmin edilebileceği üzere Charles Dow’un fikirleri üzerinde modellenmiştir. Lakin kendisi tarafından resmi bir teori olarak ortaya atılmamıştır. Bazı çıkarımlar da genel olarak şöyledir:

  1. Her şey fiyata yansımış durumdadır
  2. Piyasa trendleri
  3. Birincil trend aşamaları
  4. Çapraz endeks korelasyonu
  5. Hacmin önemi
  6. Trendler bir dönüş oluşana dek geçerlidir

Ancak bunun bir bilim olmadığı da unutulmamalıdır. Yalnızca bir teori olup doğru olmayabileceği hatırlanmalıdır. Söz konusu yöntemlerin yanı sıra Bitcoin fiyatı analizinde farklı yöntemler de yer almaktadır.

Bitcoin Fiyatında Yaşanan Değişimler

İlk çıktığı andan bu yana Bitcoin fiyatı büyük değişimler göstermiştir. 2013 yılındaki toplam değeri 1 milyar Amerikan dolarını aşmıştır. Bununla birlikte Nisan 1013 başına kadar haftada 8 kat değer kazanan Bitcoin 1 günde değişmiştir. Aynı yılın 13 Nisan gününde yüzde 60 değer kaybetmiştir.

Bunun yanı sıra farklı durumlarda yaşanmıştır. Bitcoin alışverişinin yüzde 80’ine ev sahipliği yapan Mt. Gox hacker saldırısına uğramıştır. Bununla birlikte Temmuz 2013 tarihinde Kaliforniya Finansal Kurum Departmanı, lisans-yetki olmadan para transferi ticareti yürüttüğü iddiaları ile eyalet sınırlarındaki etkinliklerini durdurmasına dair uyarı mektubu göndermiştir.

Bunun yanı sıra bazı yasaklar da yine Bitcoin geçmişinde görülmektedir. Örnek olarak bunlardan bir tanesi Çin’dir. 2013 yılının Aralık ayının ilk günlerinde yasaklanmış olup, aynı dönemde Fransa Merkez Bankası da Bitcoin yatırımcılarına uyarı yapmıştır. Bu bakımdan Bitcoin fiyatı 1000 Amerikan dolarının altına düşmüştür.

Yine de aynı yıl Aralık ayı ortalarında günlük işlem değeri olarak Western Union’u geride bırakabilmektedir. Bunun yanı sıra Ocak başında Zynga, Bitcoin ile ödeme ile test yapmaya başlamıştır. Böylece 1000 Amerikan dolarının üzerine çıkmıştır.  2014 yılına dek Apple de platformunda BTC uygulamalarını yasaklarken, ardından App Store kılavuzunda yenileme olmuştur. Bu bakımdan sanal para birimlerini kabul edileceği belirtilmiştir.

Tüm bunların yanı sıra Expedia da Bitcoin’i otel rezervasyonlarında kabul edeceğini söylemiştir. Tüm bunların yanı sıra BTC günümüzde farklı yerlerde de kullanımı vardır. Bitcoin fiyatı ödeme yöntemi olarak kabul edeceğini söyleyen yerler arttıkça etkilenebilmektedir.

Editör: İrem Nur Kaya