Bitcoin ve kripto para birimlerinin popüler hale gelmesi ile ülkemiz de dahil olmak üzere küresel anlamda adımlar atılmaya başlandı. Bu noktada kripto para yatırımcıları, Bitcoin'in ve kripto paraların yasaklanıp yasaklanamayacağı konusunda endişeli görünüyorlar.

Bitcoin ve kripto para birimleri tabii ki yasaklanabilir. Devletler, Bitcoin ile işlemleri yasaklayabilir ve kripto para alım satımını yasadışı kılabilir. Ama burada sorulması gereken daha önemli bir soru var: Bitcoin ve kripto paralar yasaklanmalı mı? Bu sorunun yanıtını verebilmek için öncelikle Bitcoin’in ve kripto para birimlerinin ne olduğunu ve amaçlarını anlamak gerekiyor.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), teknik dokümanında da bahsedildiği gibi kişiden kişiye ödemeleri mümkün kılan elektronik nakit sistemidir. Bitcoin ile arada herhangi bir aracı kuruluş olmadan bireyler kendileri arasında para transfer işlemi gerçekleştirebiliyor.

Bunun yanında Bitcoin, finansal özgürlüğü bireylere geri vermeyi amaçlıyor. Yani para transfer işlemlerinde merkez bankaları, bankalar ve finansal kurumlar aradan çıkararak bireylerin kendi paraları üzerinde tam özgürlüğe sahip olmasını hedefliyor.

Arada üçüncü kurumlar olmadığı için Bitcoin’de işlemler hem çok hızlı hem de geleneksel sistemlere kıyasla çok daha ucuza gerçekleşiyor. Her ne kadar son zamanlarda işlem ücretlerini ortadan kaldıran ve anlık işlemlere izin veren uygulamalar geliştiriliyor olsa da bahsi geçen uygulamaların kullanım alanları ve limitleri oldukça sınırlı.

Özellikle uluslararası ve çok büyük ödemelerde hala işlem saati, işlem günü ve işlem ücretleri konularında sorunlar yaşanıyor. Bitcoinhaber.net adlı bitcoin haber sitesinde de bahsedildiği gibi Bitcoin ile işlemler 7 gün 24 saat gerçekleşebiliyor. Bu sebeple kullanıcıların işlemleri, işlem günü gibi prosedürlere takılmadan anlık olarak gerçekleşiyor. Ayrıca Bitcoin’de 100 TL de gönderilse 100.000 TL de gönderilse aynı işlem ücreti ödeniyor.

Buna ek olarak Bitcoin, Blockchain teknolojisini kullanılıyor ve Blockchain dağıtık/merkezsiz bir sistem olduğu için geleneksel sistemler kullanılan muhasebe yöntemlerinden çok daha güvenilir kabul ediliyor. Örneğin; bir banka merkezi bir kuruluş olduğu için merkezi sistemine müdahale edilebilirken Blockchain’de bir işlemi değiştirmek için dünya üzerinde binlerce bilgisayarda çalışan sisteme aynı anda müdahale etmek gerekiyor. Dolayısıyla Blockchain sistemi geleneksel sistemlere kıyasla daha güvenilir kabul ediliyor.

Kripto para birimleri ile kriptoloji ile güvence altına alınan ve yine Blockchain teknolojisini kullanan varlıklar olarak tanımlanabilir. Bitcoin de bir kripto para birimidir ve Bitcoin örnek alınarak tasarlanan bir diğer kripto para birimleri altcoin olarak nitelendiriliyor.

Her altcoin biriminin arkasında bir proje bulunuyor ve bu projenin güvenilirliği ve kullanım durumlarına göre altcoin’ler değer kazanıyor.

Bitcoin ve Kripto Paralar Yasaklanmalı Mı?

Bitcoin ve kripto para birimleri pek çok yeniliği ve teknolojik gelişmeyi hayatımıza getirdikleri için uzman isimler yasaklaması yönünde atılan adımların geri kalmışlığa yol açacağını düşünüyor. Ancak bu noktada bazı ekonomistlerin ve uzman isimlerin Bitcoin’de hiç haz etmediğini ve sert eleştirilerle yaklaştıklarını da belirtmek gerekiyor.

Bunların yanında hükümetler, kontrol mekanizmasını kaybetmek istemedikleri için kripto paraları yasaklamasalar dahi düzenlemek istiyorlar. Ülkemizde de 16 Nisan’da konuyla ilgili düzenleme adımı atıldı ve kripto para birimleri ile ödemelerin kabul edilmesi yasaklandı. Yürürlüğe gireceği tarih 30 Nisan 2021 olan yönetmeliğe göre elektronik ödeme sistemleri de kripto para alım satımına izin veremeyecek ve bu konuda aracılık yapamayacak.