Siyahi bir kimseye birisi, '' Çirkinsin'' dedi. Adam öyle bir cevap verdi ki, söyleyen apıştı kaldı.

'' Suretimi ve şeklimi ben yaratmadım ki, beni ayıplıyorsun. Çirkin isem sana ne? Güzeli çirkin yaratan ben değilim kimet yağmurunu yağdır.!'',..

Çirkin isem sana ne? Güzeli çirkini yaratan ben değilim ki'' .

Allah'ım! alnımıza ne yazdıysan ne eksik ne fazla başımıza o gelir. Bilirsin ki, ben bir şeye kadir değilim; Kadiri mutlak Sensin, ben kim oluyorum.

Sen yol gösterirsen hayra ererim. Reddedersen yolda kalırım. Ey cihanı yaratan! Sen inayet etmezsen kul günahlarından nasıl kaçabilir?

(Bostan)

Bir derviş vardı. Nefsine hükmü geçmezdi. Geceleri tövbe eder, sabahları tövbesini bozarsa. Durumunu anlatmak için şu güzel sözü söyledi:

''Tövbe, Hak Teala lütuf buyurursa bozulmaz. Yoksa bizim tövbemiz sebatsız ve gevşektir.'' 

Ya Rab! Uluhiyetin hakkı için gözümü batıldan çevir. Nurun Şerefine beni narda yakma. Acizlikten yüzüm topraklara sürünmede. Günahımın tozu göklere çıkmaktadır. Rahmet yağmurunu yağdır. Yağmurun önünde toz kalmaz.Suçum yüzünden Mülk'i İlahide yerim yok, ama başka bir yere de yolum yoktur. Nereye giderim? Sen susanların içinden geçenleri bilirsin. Yaralı gönüllere sen merhem koyarsın. (Şeyh Sadi Şirazi)

***

ŞEREFİNİ KENDİN KAZAN:

Babadan intikal eden şöhrete kanaat etme. O şeref ve şöhret senin geçmişine aittir. Ecdadından miras aldığın şeref ve şöhrete sen de yeni ve meşru şöhretler ilave et. Böyle yapmakla bihakkın şerif olursun. Kendine ait olan şerefe itimadın ve meşruiyetine güvenin olmadıkça babanın şerefi ile şeref iddiasında bulunma.

Zira kendine mahsus bir şeref olmayınca, başkalarının şerefinden faydalanamazsın. Geçmişine ait olan şerefle, şahsına ait olan şeref arasında ki fark gibidir. Düne ait olan rızkının bugüne faydası olmayacağı gibi dünkü tokluğun da bugünkü açlığa faydası yoktur.

Sana lazım olan bugünkü ve şahsına olan itibardır. (Gülistan)