Hak şerleri hayreyler
Zannetme ki gayreyler
Arif anı seyreyler,
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler.
Geh kalbini hoş eyler,
Geh hulkunu hoş eyler
Geh aşkına düş eyler,
Mevla görelim neyler
Neylerse güzel eyler.
Hiç kimseye hor bakma.
İncitme gönül yıkma
Sen nefsine yan çıkma
Mevla görelim neyler
Neylerse güzel eyler...’’
İ. Hakkı Hz.leri.

Lut kavmide son derece azmıştı: Şimdiki insanlık gibi Lut kavmide; Putlara tapmak, Livata yapmak. İbn-i Abbas’tan rivayet edilen bir hadis- i şerifte; ‘’Lu kavminin çirkin işini yapanı görürseniz, fâili de yapanı da mef’ûlü de yapılanı da öldürünüz!’’ (Tirmizi, Ebû Dâvûd) İbn-i Abbâs’tan diğer bir rivâyete göre Allâh Rasûlü üç kere; ‘’Lût kavminin işini livâta yapan mel’ûndur lânetlenmiştir.’’ (Tirmizî) buyurdular.

Mâlik bin Dînâr buyurdular: ‘’Geçmiş ümmetlerin hiçbirinde livâta işitilmedi. Ancak bu çirkin fiil Lût kavmi arasında görüldü. Onlara da bu fiili şeytan öğretmişti. Ve insanlar, yaratılışlarına zıd olan bu fiili işleyince, ilâhî gazab ve azâba sürüklendiler.

Allâh Te’âlâ, insana şehveti neslin çoğalması için vermiştir. Onu, veriliş gâye ve hikmetinin dışında kullanarak gâfilâne hareket etmek, insanın cehâlet ve azgınlığındandır.

Bu da, insanlık şeref ve haysiyetini ayaklar altına alarak hayvanlardan da aşağı bir seviyeye düşmektir.’’

 Sodomlular, iffetsizliklerini alenî işlerlerdi. İffetli kimseleri de ayıplarlardı; Lût kavmi de, kötü işlerinde o kadar aşırı gitmişlerdi ki, iffetli yaşayıp kendilerine nasîhatte bulunanları istemezlerdi.

Lût -aleyhisselâm’a; ‘’Ey Lût! Bu bu nasîhatlerden vazgeçmezsen, mutlaka memleketimizden kovulacaksın!’’ derlerdi. İslam aleminde, Hz. Peygamberin güzel ahlakını yaşayan insanların adedi oldukca azaldı.

İnsanlık azdı da azdı. Evli kadınlardan bir birçoğunun gayrimeşru çocuk doğurduğunu bunuda Tv. Proğramlarında açıkça konuşabildiklerini görmekteyiz. Zinanın cezası yok. Hırsızlar serbest. Haklı veya haksız insan katledenler çarşı pazarda dolaşıyor.

Bir apartmanda oturan komşular birbirlerini tanımıyor. Yediğimiz gıdaların içinde ne var ne yok bilmiyoruz. Kısacası insanlık büyük bir felakete doğru ilerliyor. Bu nedenlede bir musibet bin nasihata bedeldir. Cenabı Allah bu insanlığa bir cezamı vercek..?

Depremler ve şimdide bir virüs hastalığı dünyada sür’atle yayılıyor.. Gayrimeşru savaşlar da ayrı bir dert. Bakalım Mevlam inşaallah güzel şeyler.