NİĞDE kültür turizmi açısından görülmeye değer şehirlerden birisi. Her medeniyetten farklı izler taşıyor.
Hayvancılığın ana geçim kaynağı olduğu Niğde patates ve elma üretiminde ülke birincisi olmanın yanı sıra halı üretiminde de dünyada tanınmayı başarmış olan illerimizden birisi. Ne yapıyorsun anlamına gelen "nörüyorsun?", bağ ve bağ ve bahçe suyu işlerinde uğraşanlar için söylenen "kömüş", mendil anlamındaki "yağlık", yufka ekmek "şepe:", kadın "kanayaklı", bitişik anlamındaki "çotanak" türünden çok değişik yerel sözcükler var. "Geçti Bor'un pazarı sür eşeği Niğde'ye" sözü burada söylenmiş. Hikayesi çok uzun, fakat deyimler sözlüğünde "Fırsatı kaçırdın. Yeni bir fırsat yakalamak için hiç durma!" anlamında bir söz.
 
 
Gezilecek yerlerin en başına giriş kapısına yansıyan gölgenin nasıl oluştuğuyla ilgili muhteşem bir efsanesiyle beni çok etkilediği için Aleaddin Camii'ni yazıyorum. 
 
Niğde Sancak Beyi Ziynettin Beşare tarafınca 1223 yılında yaptırılan iki kapılı caminin doğuya bakan kapının üzerinde, yaz aylarında, 9.30 ile 11 saatleri arası güneş ışınları taçlı kadın başı şeklinde gölge belirir. Efsanelere göre usta aşık olduğu ve hiç evlenemeyeceğini bildiği Niğde Sancak Beyi'nin kızına duyduğu aşkı sonsuza dek yaşatmak için konuyu kapı süslemesindeki taş üzerine yapmış. 
 
 
Medreseler, camiler, kiliseler
 
Ak Medrese: Selçuklu mimari tarzının usta bir örneği. Kesme taştan yapılmış, açık avlulu, iki katlı bir planla tasarlanmış medresenin ihtişamına hayran kalacaksınız.
Sungurbey Camii: İlhanlı zamanında Niğde Valisi Sungur Bey tarafından bölgeden çıkan sarımtırak renkte bir taştan inşa edilen ve işçiliği hala takdir gören caminin iki taç kapısı var. 
Hagios İoannes Prodromos Kilisesi: Sungurbey Camisi'nin karşısında da devasa bir Rum kilisesi. Mübadeleden sonra depo olarak kullanılan kilisenin bitişiğinde de şimdi Dumlupınar İlköğretim Okulu olarak kullanılan eski Rum okulunun binası yer alıyor. 
Constantinus ve Helena Kilisesi: Niğde-Kayseri kara yolu üzerinde çukur bir arazinin üzerinde bulunan Kilise kalıntısının Constantinus ve annesi Helena adına yaptırıldığı sanılıyor. 
Gümüşler Manastırı: Kapadokya bölgesindeki günümüze iyi korunarak gelmiş ve en büyük açık avlulu manastırlardan birisi. Özellikle Meryem ikonu mükemmel. Mutlaka gezilmeli.
 
 
Saat kuleli kale
 
Niğde Kalesi: 8. yüzyıl yapısı olduğu tahmin ediliyor. İçindeki saat kulesiyle sembolik bir yer. Sadrazam İshak Paşa'nın 1740 yılında onarım yaptırdığı kalenin 3 suru ve biri Arap biri Bizans Çeşmesi olarak anılan iki çeşmesi var. 
Niğde Müzesi: Müzede Köşk Höyük, Eski Tunç Çağı, Geç Hitit - Frig, Helenistik - Roma - Bizans dönemlerini kapsayan sikkeler, silahlar, el aletleri, mumyalar ve niceler sergileniyor
Köşk Höyük: Bahçeli beldesinde Roma havuzunun doğusunda yamaç üzerinde yer alıyor. Bor ovasının en eski tarım ve hayvancılık ile uğraşan toplum M.Ö. 6050-4911 yıllarında bu alanda yaşamış. 
 
 
Kleopatra'nın yüzdüğü havuz
 
Roma Havuzu: Romalılar döneminden kalma, Bahçeli Beldesinde antik bir havuz. Kaynaktan çıkan su, havuzun içinde toplanıp Tyana'ya (Kemerhisar) doğru su kemerleriyle taşınırmış. Kleopatra'nın bu havuzda yüzdüğü söyleniyor
Tyana Ören Yeri: Roma havuzundan itibaren Kemerhisar kasabası içlerine kadar olan bölüm toprak altında. Kalan bölüm ve kazı alanına kadar olan kemerler toprak üzerinde. Su kemerleri M.S II-III. yy'lara ait. 
 
 
Kayardı Bağları: Niğde için adeta bir soluklanma bölgesi. Eski evler, bakımlı bağlar ve Kayardı bölgesi içinde bulunan su akan tek dere bulunuyor. 
Çinili Gölü: Ulukışla ilçesinde Bolkar Dağlarında yer alan buzul göllerinin en önemlileri arasında. 2 bin 600 metre yükseklik, 25 bin m2'lik yüz ölçümüne sahip. Ölçülebilen derinliği ise 100 metre. Toros Kurbağasının yaşam alanı.
Kuş Kayası Ve Kaya Mezarları: Karatlı Beldesinde bir vadinin güney yamacında 11, kuzey yamacında 4 adet, olmak üzere 15 tane. 
Göllü Dağ: Kömürcü köyünde sönmüş bir volkanik dağ özelliği taşıyor. Uzun yürüyüş ve hatta tırmanışlar bile yapılıyor. Dağda bir krater gölü bulunuyor.
Kavlaktepe Yeraltı Şehri: Çamardı ilçesinde bulunan şehir Bizans dönemine ait. 
Kaplıcalar: Niğde'ye 75 km mesafede, Ulukışla -Adana karayolunda Çiftehan Kaplıcaları, Niğde'ye 2 km uzaklıktaki Kocapınar Kaplıcası, Bor ilçesine 10 km mesafedeki Kemerhisar Kaplıcaları en önemlileri. 
 
Nasıl Gidilir?
 
Hava ve karayoluyla ulaşım var. Havayolunu kullanmak istediğinizde kente en yakın havaalanı Kayseri'de.
 
Nerede kalınır?
 
Kent ve butik otellerin yanı sıra çok olmasa da pansiyonlar da mevcut. 
 
Ne yenir?
 
Taş fırınlarında pişen tahinli ekmek, Niğde gazozu, cevizli erişte, Arabaşı çorbası, Mazaklı Köftesi, ayva boranası, kuşbaşı doğranmış koyun ya da kuzu etiyle Niğde Tava, tarhana, prinçli elma dolması, söğürme, etli bamya, kabak musakka, kaymak tatlısı, helveter tatlısı, kuymak, beyaz kiraz reçeli, kıyma- çökelek- hakırdak- tatlı- peynir- ciğer- çemen- peyas- yağlı ekmek dürümleri. Fertek halkası, sacaltı, bazlama, şepe, sütlü pancar çorbası, mangır çorbası.
 
Yorum
 
Bağlar bölgesini gezerken bol elma yiyebilirsiniz. Patatesi de son derece lezzetli, yaylarının buz gibi suları meşhur. Dünyada sadece Bolkar Dağları'nda yaşayan Ranaholtzi - Ötmeyen Kurbağaları görmeden dönmeyin. Niğde'nin fazla tanıtımı yapılmadığı için genelde fazla tercih edilmiyor ama tarihi zenginliği unutulmamalı.