Düşüncemin  gelini olan bu eser,  sizin iltifatınıza nail olmadıkça güzel olmayacağından başını yere eğmiş, gözlerini yukarıya kaldıramıyor.

Yeis gözünü ayakları ucuna utancından yukarıya bakamıyor. Güzeller arasına katılıp kendini gösteremiyor. Fakat bilgin, icraatçı, müeyyed, muzaffer, saltanat tahtının desteği, mülk ve millete ait tedbirlerin meşveretçisi, fakirlerle gariplerşn sığınağı, bilginleri ve fadılları himaye eden abideleri,  seven Farslıların medarı iftiharı Sultanın sağ kolu ve onun güvenini kazanmış ulunan dinin ve devletin kendisiyle övündüğü, müslümanların ve islamiyetin yardımcısı, Emiri Kebir büyük vezir büyük kumandan Ebu Nasr oğlu Ebubekir hazretleri kabul buyurmak suretiyle eserini ziynetlendirirse, Gülistan, işte ancak o zaman kendisini gösterecektir.

Hak Teala o hazrete uzun ömürler versin. Kadrini ve şerefini daha da artırsın. Gönlünü ferahlatsın. Mükafat ve ecrini kat kat çoğaltsın. Çünkü o, dünya büyükleri tarafından da övülmektedir ve ahlak, asalet, necabet, fazilet ve alicenaplığı nefesinde toplayan mümtaz bir şahsiyettir.

BEYT: Onun ihsanına nail ve lütfuna mazhar olan kimsenin kabahati taat sayılır ve düşmanı da dost olur.      

NESİR:  Onun bütün bende ve mensuplarının her birinin kendisine karşı muayyen bir hizmeti ve vazifesi vardır. Eğer o hizmeti yerine getirmek ve vazifelerini yapma yapmak hususunda biraz tetembellik ve gevşeklik gösterecek olsalar mutlaka huzuruna çağrılarak azarlanırlar. Bundan yalnız derviş takımı müstesnadır. Bu müsamehaya karşılık onlara da düşen şey, büyüklerin nimetlerine teşekkür etmek, onları saygıyla anmak ve haklarında hayır dua, etmektir.

Dervişler böyle bir hizmet ve vazifeyi huzurda değil, büyüklerin gıyaplarında yaparlar. Böylesi daha iyidir.

Çünkü huzurda yapılacak olursa riya ve sünnilik karışabilir, samimi olmaz. Fakat gıyapta yapılan,  riyadan ve sünnilikten uzaktır. Makbul olan da budur ve böyle dualar kabul edilir.

KIT'A:  Zamanın annesi senin gibi bir evlat dünyaya getirdiği için feleğin iki kat olmuş beli sevinçten doğrulu. Dünyayı yaratan Allah'ın halkın işlerini görmek için değerli ve has bir kul yaratması tam manasıyla bir hikmet ve büyük bir lütuftur.

Dünyada iyi bir adla yaşayan ve iyi bir isim  ebedi yaşar ölmez. Vefatından sonra daima hayırla yad edilir. Fazilet sahipleri seni ister medh etsinler, isterse etmesinler.

Esasında güzel olan,  hüsn ü cemal ile yaratılmış bulunan bir yüzün güzellik mütehassısı tarafından sun' İ güzellik vasıtalarıyla güzelleştirilmeğe ihtiyacı yoktur ki.