İyilik, ancak üç şeyle tam ve kamil olur, iyilikte acele etmek, yaptığı iyiliği küçük görmek ve onu gizlemek.

Dört şey vardır ki, onların azı da  çoktur, ateş, düşmanlık, fakirlik ve hastalıktır. 

Tevbeyi geciktirmek, aldanmaktır. Kulluk vazifelerini  ihmal edip te Cenabı Hakka mazeret öne sürmeye kalkışmak, helak olma sebebidir. Günahta ısrara rağmen cezasının hemen başa gelmemesi  Cenabı Hakkın mühlet vermesidir. Cenabı Hakkın böyle mühlet verilmesine aldanıp ta azaptan emniyette olduğunu düşünen kimse ise hüsrandadır.

Bir kimse bir ayıp işleyince utanmıyorsa, yaşlandığı halde hatalarından dönmüyorsa, Cenabı Allahtan sadece  diliyle korkuyorsa, ondan hayır yoktur.

Cenabı Hak insanları dünyada tanınmaları için babalarına nisbet etmiştir. Ahirette ise, herkes, amellerinin karşılığını almak için ameliyle tanınacaktır.

Allah her kime bir nimet ihsan ederse onunla ailesini de menfaat andırsın . Eğer böyle yapmazsa o nimetin elinden çıkmasından korkulur.

Üç şey müslümanın izzetini artırır, kendisine zulmedene zulmedeni affetmek kendisini mahrum  bırakma vermek, akrabalık bağını kesenler alaka kurmak.

Cimrilik, Allah'ın rızka kefil olduğuna suizan beslemek demektir.

Kamil mümin öfkelendiğinde, öfkesi onu haktan adaletten çıkarmaz. Bir şeyden razı ve hoşnut olduğunda ise bu rızası onu batıla düşürmez.

Hangi mümin, din kardeşlerini sevindirirse,  Allah, o topluluğun sevincinden, bir melek yaratır. Bu melek, Allahu Tealayı hamd ve tesbih ile meşgul olur. O mümin, tabuta konulduğunda bu melek yanına gelir ve der ki, ''Bu gün ben sana arkadaş olup seni yalnız bırakmayacağım. Kabir sualine çekilirken sana telkinde bulunup cevap vermeye yardımcı olacağım.

Kıyamet günü karşılaştığın her sıkıntılı yerde yanında bulunacağım. Rabbinin huzurunda sana şefaatçı olup cennetteki makamını da göstereceğim''.

HADİS: Ashabı Kiram; Ya Resulallah  yemek yiyoruz fakat doymuyoruz. dediler.

Peygamber efendimiz onlara, ''herhalde ayrı ayrı yiyorsunuz'' buyurunca ''Evet'' dediler. Bunun üzerine Öyleyse yemeğinizin etrafına toplayınız yemeği birlikte yiyiniz bereketli kılınsın, buyurdular. (Ebu Davud)

Peygamber efendimiz şöyle buyurdular: Müslümanlar, kardeştirler.

Bir kimsenin diğer bir kimseye üstünlüğü ancak takva iledir.Resulullah sav şöyle buyurdu: Ebedi hayatta inandığı halde aldatıcı dünya hayatı için çalışana ne kadar çok hayret ederim.