Gazeteci Fatih Altaylı, ünlü bilim adamı Prof. Dr. Celal Şengör'le ilgili hazırlanan bir videoyu ve Şengör'ün tepkisini bugünkü köşesinden okurlarına duyurdu.

Altaylı, "Celal Şengör’un video tepkisi: “Bu ahlaksızlıktır” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Dün öğlen Cemal Şengör’ün bilim insanı oğlu sevgili Asım’la buluştuk. 

Dr. Asım Şengör dünyanın en iyi üniversitelerinden Zürih ETH mezunu. 

Biyolog ve genetikçi. 

Lisans üstü eğitimini ve doktorasını tamamladıktan sonra ABD’de bir araştırma grubu içinde çalışırken, hocası Tel Aviv Üniversitesi’ne geçince o da ekibin bir parçası olarak oraya geçti ve şimdilerde çalışmalarını orada sürdürüyor. 

Benim pek anlamadığım, DNA’nın bazı parçalarının sentetik olarak üretilmesi diyebileceğim bir proje üzerinde çalışıyor ve başarılı olursa muhtemelen Nobel alır. 

Asım’la kurmakta olduğumuz YouTube kanalında bilim ve teknoloji konulu bir program yapması üzerine konuşurken, Asım’a babası ile ilgili sosyal medyada dolaşan bir videoyu gösterdim. 

Yapay zeka teknolojisi ile deep fake olarak hazırlanmış bir Celal Şengör videosunda, Fatih Koca adlı birinin ilahisi, Celal Şengör’ün sesi ve görüntüsü ile yayınlanıyordu. 

Celal Şengör bildiğin ilahi söylüyordu. 

Akşam Celal Hoca aradı. 

“Böyle bir ahlaksızlık olabilir mi?” diye köpürüyordu. 

Bunda komik hiçbir taraf olmadığını, birinin söylemediği ve hatta inanmadığı bir şeyi kendisine böyle bir yöntemle söyletmenin büyük bir rezillik, büyük bir terbiyesizlik, büyük bir ahlaksızlık, büyük bir rezillik olduğu kanaatindeydi.

“Biri aynısını yapıp Diyanet İşleri Başkanı’na ya da bir siyasetçiye dine sövdürse hoşlarına gider mi de bunu yapabiliyorlar. Burada önemli olan din de değil. Hangi konuda yapılırsa yapılsın, birine söylemediği bir şeyi teknoloji kullanarak söyletmek ahlaksızlıktır.” dedi. 

Haklıydı. 

Ama zaten bu ülkede giderek daha az ve daha zor bulunan şey de bu değil miydi!

Editör: Grlyrtts