"ASIRLARDIR yalnızım pişmanım alın yazım

Bir öfkeye mahkûm ettik herşeyi

Bir yemin ettim ki dönemem

Hüzün tünellerinde soldum kederlerinde

Cehennemde yansın bu dilim

Bir yemin ettim ki dönemem...''

........

Kayahan'ın bu güzel şarkısı; bugünlerde tersine çevrilip CHP için söyleniyor: "Bir yemin ettim, döndüm'' diye...

AKP ve CHP heyetleri, yemin krizinin çözümü için hazırlanan mutabakat metni üzerinde uzlaştı. Genel Kurul'a "Egemenlik Milletindir" kokartıyla gelen CHP'liler iki hafta sonra yemin etti.

İyi güzel hoş da baştan yapılması gerekenler neden iki hafta beklendi?

Bir de sormazlar mı, "Hani iki arkadaşımız Meclis'e gelmezse gerekirse 4 yıl bekleriz. Biz arkadaşlarımızı satmayız'' sözleri ne oldu?

Ne aldınız? Bütün tafranız 2 sayfalık ne olduğu belirsiz mutabakat metni için miydi?

Vekiller hâlâ hapiste. Yani aslında milyona yakın insanın oyu hapiste ama CHP gidip saçma sapan bir kağıt parçasında yazan yuvarlak laflara dayanarak yemin etti.

Ve de hepisinden önemlisi AKP'nin sözlerine inanarak.

Daha aradan 24 saat geçmeden Erdoğan'ın çarkları ortaya çıktı, hem de alay edercesine....

Ne dedi Erdoğan salı günkü grup toplantısında:"CHP diklenmiş ama dik duramamıştır. Ne dediler? 'İki arkadaşımız yemin etmeden Meclis'e girmeyiz' dediler. Geldiler yeminlerini ettiler. İşte bunlar bu. E benim vatandaşım bunları görmüyor mu? Ne diyor? 'Arkadaş siz doğru konuşmuyorsunuz, omurgalı değilsiniz' diyor. Bunların durumu bu...''

DENİZ BAYKAL DA İNANMIŞTI...

AKP ile kolkola girenin, sonu budur. Bir de geçmişi hatırlayalım:

YSK'nın AKP'nin başvurusu üzerine 4 Aralık 2002'de Doğanköy'deki seçimde usulsüzlük olduğuna karar verilerek Siirt seçimlerinin tekrarlanmasına karar vermesi, Erdoğan'ı parlamentoya taşıyan sürece start verdi. AKP; Anayasa'nın 67, 76 ve 78. maddeleriyle ilgili değişiklik teklifini Meclis'e sundu. AKP'nin Anayasa değişiklik teklifinde, Anayasa'nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan "ideolojik veya anarşik eylemlere" ifadesi ile "affa uğramış olsalar bile" tabiri çıkarılarak yerine, "terör eylemi" tanımlamasının getirilmesi öngörüldü. Anayasa'nın 78. maddesinde öngörülen değişiklik ile de Erdoğan için ara seçim yolu açılması hükme bağlandı. Madde metnindeki "Ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ara seçime gidilemez" ifadesi çıkartılması hükme bağlandı.

13 Aralık 2002'de de TBMM'de AKP ve CHP'nin oylarıyla anayasa değişiklik teklifi kabul edildi. 19 Aralık 2002'de ise dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, düzenlemeyi veto ederek TBMM'ye iade etti. CHP parti grubu 20 Aralık'ta, vetoya rağmen Anayasa değişikliğine desteğini sonuna kadar sürdürme kararı aldı. Meclis, CHP'nin desteğiyle Anayasa'nın öngördüğü üçte iki çoğunluğun (367) üzerinde 437 oyla 26 Aralık'ta teklifi aynen benimsedi. Meclis'in aynen gönderdiği Anayasa değişikliğini 31 Aralık'ta Sezer onaylamak durumunda kaldı.

9 Mart 2003'te tekrarlanan Siirt seçimlerinde, AKP'li Mervan Gül, Erdoğan'ın seçilmesine olanak sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi. Tekrarlanan seçimde AKP Genel Başkanı Erdoğan milletvekili seçildi. Erdoğan'ı önce milletvekili ardından Başbakan yapan bu süreçte Erdoğan-Baykal ikilisinin İstanbul'da bir gizli buluşma gerçekleştirdikleri iddiası da tartışma konusu oldu.

Başbaşa görüşmenin ayrıntıları ise muamma olarak kaldı.

Daha sonra Baykal'ın başına gelenler ise herkesin malûmu...

BAŞTAN YEMİN EDİLMELİYDİ

KARAMAN'ın koyunu sonra çıkar oyunu misali son mutabakatta da Sayın Başbakan verdiği sözden bir gün geçmeden çark etmiş galiba.

CHP, bir tutunacak dal, bir destek aradı.

Hemen söyleyeyim ki yemin etmeliydi.

İlk karar yanlıştı. AKP'den destek alıp yemin etmesi ise en büyük yanlıştı.

Erdoğan bu ülkede 9 senedir Başbakan... Siz 9 senedir onun nerede ne yapacağını çözemediyseniz, göremediyseniz ve de o sizi tongaya düşürdüyse burda suç kimde?

Başbakan'ın yaptığı ve yapacağı şu: CHP ile yapılan protokol gereği muhtemeldir ki AKP yeni bir Anayasa değişiklik önergesi hazırlayıp Meclis'e sunacak. AKP bu değişiklikte dışarı çıkarmak istemedikleri seçilmiş milletvekillerinin durumunu da buna dahil edecek.

CHP de buna paşa paşa razı olacak. AKP böylece bulamadığı sayıyı CHP sayesinde tamamlayacak. Bekleyin görün.