Deprem bölgesinde yağmacılık ve hırsızlık iddiaları peş peşe ortaya atılırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sert bir açıklama yaptı.

Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Kahramanmaraş merkezli deprem afetini yönettiğimiz şu süreçte yaşadığımız tek güvenlik sorunu yağmacılık değil, yalancılıktır. Tekrar söylüyorum, yaşadığımız tek güvenlik sorunu yağmacılık değil, yalancılıktır. Allah hepimizi bundan muhafaza etsin. Sadece şu rakamı vermek istiyorum. 31 Ocak'tan 5 Şubat'a yani deprem zamanına kadar Türkiye'de mal varlığına karşı meydana gelen 9 önemli suçta toplam sayı 744. Depremden bugüne kadar yine aynı gün periyodunda yani 6 Şubat'la 13 Şubat arası meydana gelen olay sayısı 511. Nereden bakarsanız bakın, yüzde 30, 35'lik bir azalma varken biz Kahramanmaraş'tayız, bir yağma görmedik. İnsanlar dükkanları, camları, belki depremden kırık olduğu için açık, kimse kimsenin yerine girmiyor ama Türkiye'de zihni yağmalanmış, yıllardan beri zihni birileri tarafından sürekli yağmalanmış insanlar afetle karşı karşıya kalan aziz vatandaşlarımızı istismar etmek için ülkemizin bu acı ve zor gününü istismar etmek için elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Onlar onu yapacaklar, biz bir taraftan onları yalanlayacağız ve doğrusunu anlatacağız ama yüzde 99 işimize bakacağız. Biz yüzde 99 şu anda işimize bakıyoruz. Onları da Allah'a havale ediyorum."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise yağma ve hırsızlıklara ilişkin son günlerde artan şikayetler ve olayların da göz önüne alındığını söyledi.

Bu suçlara ilişkin hem kolluk hem de Cumhuriyet Başsavcılıklarının etkin bir soruşturma yürüttüklerini belirten Bozdağ, "Şu ana kadar bu bölgelerde 75 ayrı olayda, 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bunlardan 57 şüpheli tutuklandı, 7 şüpheli hakkında da adli kontrol tedbir kararına hükmedildi." ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, savcılıkların dolandırıcılık suçuyla ilgili de etkin bir soruşturma yürüttüklerini kaydetti.

Editör: Grlyrtts