Bildiğiniz gibi son günlerin birinci gündem maddesi WhatsApp. 

Popüler mesajlaşma uygulaması, gizlilik şartlarını güncelleyerek bazı özel bilgileri Facebook ile paylaşacağını açıkladı. Bu karar, tüm dünyada ve özellikle ülkemizde büyük tepki topladı. Gelen tepkilerin ardından WhatsApp geri adım atsa da milyonlarca kullanıcı farklı haberleşme uygulamalarına yöneldi. Bilhassa Telegram ve Signal gibi alternatif aplikasyonlar son 1 haftada 25 milyonu aşkın yeni kullanıcı kazandı. 

Tüm dünya çapında başlayan bu dijital göç, Türkiye'de de etkisini gösterdi. WhatsApp'ın 8 Şubat'ta devreye girecek gizlilik politikasını beğenmeyen kullanıcılar, yeni bir uygulama arayışına girdi. Ve sahne o andan itibaren yerli uygulama BİP'in oldu. 

Turkcell'in bundan 6 sene önce piyasaya sürdüğü BİP, yaşanan bu furyanın ardından son bir haftada 60 milyon kez indirildi. Kullanıcı sayısı 10 milyonu geçti. Dünya üzerinde 92 ülkede faaliyet gösterir hale geldi. Birçok özelliği ile de rakiplerini solladı.  

İşte böylesine kitlesel bir dijital tepkinin ardından yerli bir uygulamaya geçebilmenin gururunu yaşadık son günlerde... Öyle ki ilk defa astığımız astık, kestiğimiz kestik diyen bu şirketlere sesimizi çıkardık. Dayatmaların ve saçma politikaların altında ezilmeyeceğimizi gösterdik. Bu dijital isyandan ilk nasibini alan şirketse WhatsApp oldu. İkincisi kim olur sizce? Kaçınılmaz son Twiiter gibi...

Çok yeni henüz. Donald Trump'ın hesabını kalıcı olarak kapattılar. Rusya'nın Sputnik aşısı hesabını kısıtladılar. Her türlü pornografik içeriğin, yalanın, kumarın olduğu Twitter'da nedense olan bu hesaplara oldu. Unutmadan söyleyeyim bir de Ortadoğu Gazetesi'nin hesabına. Rutin haberleri paylaşmaktan başka herhangi bir aktivite yapmayan bu hesap da yaklaşık 3 ay boyunca kullanılamadı. Sebep sorarsanız, söyleyeyim. Sebep yok. Evet, hiçbir açıklama yapmadan kapattılar hesabı. Sadece bu hesapla da sınırlı değil. İnternette bir araştırma yapınca binlerce kişinin nedenini bilmediği şekilde ya hesapları sınırlandırılıyor ya da kapatılıyor. Yaşanılan bunca mağduriyetin ardından benzer bir tepki de Twitter'a gerekmez mi? Nasıl mı?

WhatApp'ın alternatifi yerli uygulama BİP oldu. Peki Twitter'a var mı? Olmaz olur mu? Yaay ne güne duruyor. Eminim ki bugün değilse yarın bir gün Türk Telekom himayesindeki bu yerli Twitter değerlenecek.. Yavaş yavaş cep telefonlarında yerini almaya başladı. Üstelik kullanımı en az Twitter kadar kolay ve basit. Mantalite ise hemen hemen aynı.

Adalet timsali gibi gözüken ancak her zaman bir tarafı olan, açıklama dahi yapmadan hesapları kısıtlayan ya da kalıcı olarak kapatan Twitter, bakalım o gün geldiğinde ne yapacak?  WhatsApp bile geri adım attığına göre. 

Kaynak: https://www.sirketdedikodulari.com/dijital-isyanin-ikinci-ayagi-twitter-makale,10.html