ARAP dünyasında Tunus`ta başlayan değişim rüzgârı, hiç gitmeyeceği sanılan kişileri, rejimleri iskambil kağıdı gibi yıkıp geçti.

Şu kesin ki Arap halkıyla liderleri arasındaki ilişki bundan böyle eskisi gibi olmayacak.

Ortadoğu ve Arap dünyasında yaşananlar bir gerçeği daha gözler önüne serdi: Baskıcı rejimler ve liderlerinin artık sonu geldi.

Kaddafi dirense de Libya'nın eskisi gibi olmayacağı kesin. BBC Türkçe Servisi Kaddafi'nin 42 yılını çok güzel özetlemiş.

1986'da dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, Kaddafi için "Ortadoğu'nun kudurmuş köpeği" demiş ve Libya'ya hava saldırıları düzenlemişti. Bu saldırılarda Kaddafi'nin kızı da ölmüştü.

ABD VE KADDAFİ İKİYÜZLÜLÜĞÜ...

BU olaydan 20 yıl sonra bu defa Bush yönetimi, Libya'yla yeniden ''diplomatik ilişki kurma'' kararı aldı ve 2008'den sonra ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, eski düşman Kaddafi için ''Kişilikli ve deneyimli bir insan" demeye başladı. Menfaat ilişkisi ve ABD ikiyüzlülüğü tabii..

Ancak Kaddafi'nin bu iki özelliği 42 yıllık iktidarını kurtarmaya yetmeyecek gibi görünüyor.

1990'larda yaptırımlar nedeniyle Libya ekonomisi zordaydı. Kaddafi, Lockerbie saldırısındaki rolü konusunda geri adım attı ve kurbanların yakınlarına tazminat ödemeyi kabul etti, radikal geçmişinden koptuğu mesajları verdi.

En önemli gelişme ise Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin 2003'te ülkenin nükleer programını tasfiye edeceklerini açıklaması oldu.

FİZAN'DAN GELMİŞTİ FİZAN'A GİDEBİR...

BÜTÜN bunlar Bingazi ve Trablus'ta sokağa dökülen ve ölümü göze alan insanları da etkiledi.

Libya'da yaşananlar bazı boyutlarıyla Mısır ve Tunus'takilerden farklı.

Bu iki ülkede ordu, komuta kademesinin bölünmesi ya da toplumun gözünde kötü duruma düşülmesi riski karşısında rejimi karşısına alabildi.

Peki dünyanın konuştuğu ve tahtı sallanan Kaddaf kimdir?

Eğitimine 8 yaşında Kur'an kursuyla başladı. Kur'an hocası Fizan'dan gelmişti ve sureleri çok kısa zamanda ezberleyen bu çocuğu sevmişti. Altı kişilik Kaddafi ailesinde okuma-yazma bilen tek çocuk oydu. Sebha çölündeki ortaokulunda izinsiz gösteri düzenlediği ve Abdülnasır'ın posterlerini dağıttığı gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Fizan'dan ayrıldı.

Dedesi İtalyanlar'a karşı giriştiği çarpışmalarda öldü. Babası da 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler'le çarpışırken omzundan vuruldu.

Liseden teğmen rütbesiyle mezun oldu. Bu dönemde aldığı Volkswagen marka arabası, arkadaşlarıyla iletişimini kolaylaştırdı.

DÜNYA ARAP RÜZGARINI KONUŞUYOR...

SABAHIN dördünde, dünyanın gözü önünde 'Hür Subaylar Grubu' 1 Eylül 1969'da Kral İdris'i devirip yönetimi ele geçirdi. Kaddafi'yi de başa getirdiler. Sabah 4 sularında önceden hedef aldıkları tüm devlet birimlerinde kontrol sağlanmıştı. Darbeye ABD ve dünya sesiz kaldı. Kral İdris de durumu kabullendi.

Kaddafi, birinci yıl dönümünde darbeyi Libya Televizyonu'nda şöyle anlatıyordu:''İhtilal düşüncesi bizler henüz bir lise öğrencisiyken başlamıştı. Bu düşüncelerle liseyi bitirir bitirmez harbiye okuluna girmeyi kararlaştırmıştık. Zaman zaman Fizan, Mısrata ve Trablus'un ıssız yerlerinde gizlice buluşuyorduk… Başta sivil bir teşkilat olan bu yapı benim gibi bazılarımızın askerliğe intisap etmesiyle yeni boyuta girdi ama hiçbir zaman parti kurmayı düşünmemiştik..."

Kaddafi'nin geçen yıl bir beyin kanaması geçirdiği biliniyor. Ancak ondan sonrası iktidar net değil.

Kaleme aldığı 'Yeşil Kitap'ta da bir işaret bulunmuyor. Altı erkek bir kız çocuğu var ama hiçbiri direkt vâris olarak öne çıkmıyor.

Kaddafi, bir yandan isyancılar için son hamlesini yaparken bir yandan da hesapları ile ilgileniyor. Kaddafi'nin varlıklarının 70 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor.

Tunus'ta başlayan ve hızla tüm Ortadoğu'ya yayılan "diktatörler de devrilebiliyormuş"şüncesi ve halkın uyanışı ile birlikte diktatörlerin tuzla buz olan iktidarlarını ya terk ettiklerini ya da değişim sözüyle halkın taleplerini artık göz ardı edemeyeceklerini kanıtlamaktadır.

Artık Ortadoğu despotlardan temizleniyor. ABD ise Kaddafi'yi bahane edip Libya'ya karşı askeri müdahale hazırlığında. Ölüm makinesi uçak gemileri Libya açıklarına demir attı, Washington'un son planının ne olacağı belirsiz. Libya'da da Irak'ın yeni bir versiyonunu uygulamaya koyarsa şaşmayın.