Soru: Bir namaz hem kaza hem sünnet niyeti ile kılınabilir mi?

Cevap: Bir namaz hem kaza hem de sünnet niyetiyle kılınamaz. Kılınacak namazın ne olduğu kesin olarak tayin edilerek ona niyetlenmesi gerekir.

Hem kaza namazına hemde vaktin sünnetine birlikte niyet edilirse bu namaz, kaza namazı olur. Hem kaza namazı hem de vaktin sünnetine niyet edilirse, hem kaza namazı hem de vaktin sünneti kılınmaz.

Soru: Namazda Fatihadan sonra okunacak ayet veya sureler için besmele çekilir mi?

Cevap: Namazda her rekatın başında ve Sübhanekeden sonra kıraata başlamadan önce besmele çekilir. Fatihadan sonraki zammı sure için ise, ayrıca besmele çekilmez.

Soru: Namaz borcu olan kişilerin yerine başkaları bu namazları kılabilir mi?

Cevap: Sırf bedenle yerine getirilen ibadetlerde başkasının yerine o ibadeti yapmak geçerli sayılmaz. Zira herkes kendi amelinin hesabını verecektir. (İsra; 17/ 13)

Bu itibarla bir kimse vefat etmiş, veya hayatta olan birinin kılmadığı farz namazları, onun adına kılamaz. Sağlığımız yerinde iken Allah'ın huzuruna

ibadet borçlu olarak gitmemeye gayret etmeliyiz.

***

Hadis; Onurlu olmak isteyeni Allah, onurlu kılar. Kimseye muhtaç olmak istemeyeni de Allah, o ihtiyaçtan kurtarır.(Buhari)

Ayet: Allah gökten su indirip onunla ölmüş toprağa hayat vermektedir. Kuşkusuz bunda dinlemesini bilen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır. (Nahl; 16/ 65)