AB üyesi ülkelerde, cıva içerdiği ileri sürülen amalgam diş dolgularının kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.

Kemik İliği Nakli Nedir? Kemik İliği Nakli Nedir?

AMALGAM DOLGU NEDİR?

Amalgam dolgu, diş hekimliğinde özellikle çürük tedavileri ve dişlerde oluşan küçük çatlakların onarımı için tercih edilen ve kullanılan bir dolgu türüdür. Genellikle gümüş, kalay, bakır, çinko ve cıva gibi metallerin karışımından oluşur. Amalgam dolgu, çürümüş bölgeleri temizlendikten sonra dişe yerleştirilir ve sertleşerek dişin eski fonksiyonunu geri kazanmasına yardımcı olur.

AMALGAM DOLGUNUN ZARARLARI NELER?

Uzun süre boyunca sıkça tercih edilse de son zamanlarda ortaya çıkan zararları nedeniyle artık çok fazla tercih edilmeyen bir dolgu türüdür. Bu dolgunun içeriği büyük ölçüde cıva elementinden oluşmaktadır. Gümüş, bakır ve kalay gibi maddelerle bir araya getirilen amalgam dolgu, cıvanın diğer metalleri bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturmasına yardımcı olur. Amalgam dolgunun dezavantajları şunlar olabilir:

  • Estetik açıdan gümüş rengi görünüm,
  • Isı ve soğuğa hassasiyet,
  • Cıva içeriği endişeleri,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Çatlama riski.

Amalgam dolgu seçimi yapılırken bu dezavantajlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Diş hekiminiz, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre en uygun dolgu türünü belirlemek için size rehberlik edecektir.Amalgam dolgunun içerdiği cıva, sağlığa zararlı bir zehirdir; sinir ve sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, akciğer ve böbreği etkiler. Çocuk gelişimine, anne karnındayken ve ilk çocukluk döneminde zararlıdır. Çocuklar özellikle savunmasızdırlar.
Civaya maruziyet solunum, sindirim ve cilt yoluyla olur. Ağızda bulunan ve 24 saat vücudumuza civa salınımı yapan amalgam dolgular sağlık için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

AMALGAMDAKİ CİVA ZARARLI MI?

Amalgam dolgular ağır metal (cıva) içerirler. Her bir amalgam dolgu yaklaşık olarak bir termometredeki kadar cıva içerir. Ağız içinde bu amalgamlar korozyona uğrarlar. Fakat bu korozyon, amalgamın çiğneme sırasında mikro travmalara uğrayarak cıva açığa çıkarmasına engel olmaz. Uzun yıllar ağızdan amalgam dolgularla yaşamış olan kişilerin kan tahlillerinde ağır metal bakıldığında mercury yani civa bulunur.
Amalgam dolgularla uzun yıllar yaşamak vücutta ağır metal birikimine neden olacağı için pek çok hastalık oluşabilir.
MS, migren, cinsel fonksiyon bozukluğu, göz, böbrek, kardiyovasküler, bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar, cilt rahatsızlıkları gibi pek çok hastalıkta; araştırmalar sonuncunda vücutta mercury (amalgam) birikimi olduğu tespit edilmiştir.

Editör: İrem Nur Kaya