Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temasları kapsamında bulunduğu Azerbaycan'da, gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle: 

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıldır işgal edilmiş topraklarının geri verilmesi somut bir takvime bağlandı. Kahraman Azerbaycan ordusunu, kardeş Azerbaycan halkını ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i tebrik ederim.

Bu sahadaki zaferden sonra Azerbaycan-Rusya-Ermenistan arasında bir ateşkes anlaşması imzalandı.Ermenistan daha önce hep ateşkesi bozdu, savaşı isteyen Ermenistan'dı.  Azerbaycan, sorunun diplomatik yandan çözülmesinden yana olduğunu her zaman göstermiştir.

Rusya ile ortak gözlem merkezi kurulması konusunda mutabakata vardık. Nihai belge Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasında imzalandı. 

Türkiye, Rusya'nın Azerbaycan-Ermenistan arasında oynadığı rolü önemsiyor. Yarın Rusya'dan gelecek heyetle ortak gözlem merkeziyle detayları ele alacağız.  Süreçte Rusya'nın rolü ne ise Türkiye'nin rolü de o olacaktır. 

Denetim ve gözetleme merkezi önemli işlevler görecek. Tespit, gözlem, ihlaller olduğunda bunları inceleyecek. Söz konusu merkez Azerbaycan'ın gösterdiği yerde kurulacak.

Tercih ettiği her çözüm için Azerbaycan'ın yanlarındayız. Ateşkes ve sonrasındaki mutabakatın kalıcı bir barışa vesile olmasını diliyoruz. 

Bu süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor, özellikle Fransa'nın. Ateşkesten sonra bile taraflı açıklamalar yapıyorlar.

Fransa'nın da esasen objektif ve dengeli olmadığı için süreçlerin dışında kalıyor ve Ermenistan'ı destekleyerek barış çabalarını baltalamaya çalışıyor.

Bundan sonra hiçbir ülke Ermenistan'ı destekleyerek süreci baltalamasın. 

Ateşkeste Ermenistan Başbakanının imzası var mı, var. O, ülkeyi bağlar. Ateşkesi yine bozarlarsa bedelini öderler.

Burada barış olursa, Azerbaycan toprakları geri verilirse, koridor açılırsa bundan herkes faydalanır.

En çok kim yararlanacak bölge ülkeleri, Ermenistan da yararlanacak. Açılacak Nahçıvan koridorundan Azerbaycan vatandaşları da yararlanacak, herkes de bu nimetlerden faydalanır.

MSB'DEN İMZA PAYLAŞIMI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısı'nda Dağlık Karabağ'daki ateşkese ilişkin, "Ateşkesin kontrolü ve denetimi için oluşturacağımız Ortak Türk-Rus Merkezi ile ilgili mutabakat zaptı bu sabah imzalandı" ifadelerini kullanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı da mutabakat zaptının imza törenine ilişkin görüntüleri dün akşam paylaştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey  Şoygu arasında gerçekleştirilen imza töreni, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Bakan Akar, karşılıklı atılan imzaların ardından yaptığı açıklamada, bu sonucun sağlanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli etkisinin olduğunu belirtti.

Akar, "İmzalarla birlikte Karabağ bölgesinde ateşkesin, barışın, huzurun sağlanmasına çok önemli bir atım atacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Yapacağımız bu çalışmanın bölgeye yararlı, hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi