Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'yla 3'lü mutabakat hakkında, "Terör iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması konusunda somut bir gelişme yok." dedi.

Çavuşoğlu, "Nihayetinde biz imkansızı istemiyoruz, terörle mücadelede sizden destek istiyoruz. Sizinle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesinde, müttefik olmak istediğiniz ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı istiyoruz. Terör iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması konusunda somut bir gelişme yok." açıklamasında bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström de, Terörle mücadelede Türkiye'ye taahhütler konusunda, "Bu ahitnameyi son derece ciddi olarak ele alıyoruz. Adımlarımızı atmaya başladık ve devam edeceğiz. Terörizmin desteklenmesi ya da teşviki artık suç teşkil edecek. PKK faaliyetlerine İsveç topraklarında destek suç unsuru haline gelecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Savunma sanayi firmalarımız (İsveç'ten) bazı ürünleri ithal etmede gerekli olumlu cevabı alamadı.

Ortada belge var. Bunun uygulanması gerekiyor. Henüz bunun gerçekleştiğini görmüyoruz. FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

NATO müzakerelerinde bir değişim oldu mu?

(Çavuşoğlu) Yeni hükümetle birlikte üçlü ahitnamenin uygulanacağı yönünde kanaatimizi söyledim. Ancak müzakere gelecek olursak atılacak adımlar belli. Karşılıklı konuşuyoruz. 

Terörist tanımı değişecek mi?

(Billström) Önümüzdeki günlerde somut adımlar atacağız. Toplantı ve ifade özgürlüğü İsveç anayasasının önemli bir parçası.