Fetva, sorulan İslâmî bir soruya yetkili bir kimsenin verdiği cevap, bir meselenin hükmünü belirten veya zorlukla karşılaşılan bir olay hakkında güçlükleri çözmek için verilen kuvvetli cevap. Fetva veren kimseye müftî denir. İslâm hukuku metodolojisinde müftî, müctehid anlamında kullanılmıştır. Fetva, içtihada göre daha özel bir anlam taşır. Çünkü içtihad herhangi bir soru sorulsun veya sorulmasın fıkhı hükümleri kaynaklarından çıkarmak anlamına gelirken, fetva gerçek veya muhayyel bir soruya verilen cevaptır.

Bir kimse muhtaç olduğu İslâmî bilgileri ya kaynaklarından bizzat alır. Yahut bunu yapamıyorsa bilenlerden sorarak öğrenir. Kur’an-ı Kerîm de, “... Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorunuz.” (Nahl, 16/43) buyurulur. Ayet!erde fetva kökünden “yesteftûneke, sana soruyorlar” ve “yüftîkum, o size açıklıyor” gibi ifadeler kullanılmıştır.

Ahmed b. Hanbel, bir kimsenin müftî olabilmesi için kendisinde şu beş vasfin bulunması gerektiğini söyler: ‘’İyi niyet sahibi olmak ve yalnız Allah rızasını gözetmek. Çünkü kötü niyet, düşünceyi de kötüleştirir, İlim, hilim, vakar ve ciddiyet sahibi olmak, Kendisinden ve bilgisinden emin olmak, Halka kendi otoritesini kabul ettirmek, Fert ve toplum olarak insanları tanımak.’’ Bu şartlardan da anlaşılacağı gibi müftînin fetva isteyenin psikolojik durumunu dikkate alması, halk nazarında itibar sahibi, basîretli vereceği fetvânın fert ve toplum üzerindeki etkisini kavrayacak bir görüşe sahip olması gerekmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Cumhuriyetinin kurduğu resmi bir makamdır. Bu müesseseyi yalnız Türkiye müslümanları değil, tüm İslam alemi tanımaktadır. Son günlerde konut kredisi olarak halkımıza tanınan kolaylık, bazı kendini bilmezlecede aksi yorum yaparak; güya Diyanet İşleri Başkanlığı halkı banka faizine teşvik ediyor gibi yorumlarda bulunmuşlardır. Burada bir zaruret vardır. Sn. Diyanet İşleri Başkanımızı 1989 yılından itibaren tanırım. Güçlü bir hafız, Kur’an ehli mütevazi ve ilmiyle amel eden bir gönül eridir. Anadoluda bir söz var; ‘’Meyvası tatlı olan ağaca taş atan çok olur.’’ Bu zarurete bina’en Sn. Diyanet İşleri Başkanı olumlu fetvasını vermiştir. Bu verilen fetvada kesinlikle geçeli ve yerindede olumlu fetvadır.