Önce tevessül nedir? Tevessül, Allah'a yaklaşmak veya bir dileğin kabul edilmesini ya da bir musibetin def edilmesini sağlamak amacıyla dua esnasında Allah'ın güzel isimlerinden veya yüce sıfatlarından birini, işlediği güzel bir ameli veya yaşamakta olan salih bir insanın duasını vasıta kılmak demektir.

Vesile kelimesi, Kur'an'da iki yerde geçmektedir. Maide; 9/ 35).Maide suresindeki ayette müminlerin Allaha yaklaşmak için ''vesile'' aramaları istenmektedir. Ayette geçen maksat da Yüce Allah'a boyun eğip O'nun hoşnutluğunu kazandıracak güzel ameller işleyerek O'na yaklaşmaktır.

Güzel amellerin ''vesile'' kılınması ve yaşamakta olan salih bir kişinin duasıyla tevessül caiz kabul edilmiştir.

Bunun dışında Allah'tan başkasından isteme şeklindeki dinimizin onaylamadığı tavırlar içerisine girmek ise, caiz değildir.

Zira dua sadece Allah'a yapılır. İstekler ona arz edilir.

***

Ayet; Muhakkak ki Allah gerçekten iman edenleride bilir, inanmış gibi görünenleri de bilir. (Ankebut;29/11)

Müminlerden bir kısmı Allah'a verdikleri sözü yerine getirdiler, kimileri onun yolunda can verdiler, kimileri de ecellerini bekliyorlar; ''Vaatlerini'' asla değiştirmediler. '(Ahzab: 33/ 23)

Not: Ramazanı şerifin sona ermesi ile Şevval oruçları başlamaktadır. Şevval orucu, 6 gün olarak tutulur sevabı ise, bir yıl oruç tutmuş gibi sevebe nail olacağı Peygamber efendimizden bildirilmiştir.