Dünyanın değişik coğrafyalarında yaşayan Türklere baktığımızda, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin güneyinde İran tarafından işgal edilmiş bölgede yaşayan Azerbaycan Türkleri, Güney Azerbaycan Türkleri Kaşkaylar, Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyeti, Romanya ve Türk Cumhuriyetleri’nde yaşayan Nogaylar. Türkiye dışında, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Avrupa ve ABD’de yaşayan Ahıska Türkleri, Yunanistan, Bulgaristan ve eski Yugoslav devletlerinde yaşayan Balkan Türkleri. Irak’ta Musul-Kerkük başta olmak üzere varlığını sürdüren Irak Türkmenleri, İran’ın bir dönemine damgasını vuran Türk boyu Kaçarlar Türkleri, dini inanış olarak Museviliği seçen Türk topluluğu. Bugün başta Rusya ve İsrail’de yaşayan Karay Türkleri.

Bir başka Musevi Türk boyu, Karaimler ile akraba olup özellikle Kırım’da yaşayan Kırımçaklar. Rusya-Kafkasya-Dağıstan’da yaşayan Kumuk; Kıpçak, Çin’de varlığını sürdüren Salarlar Türk topluluğu.

Rusya’nın en kuzeyinde yaşayan ve Sibir Türkleri ile akraba olan Doldanlar. Sibirya’da yaşayan Şorlar Türk Topluluğu. Günümüzde Suriye’de yaşayan Oğuz Türkmenleri, Çin’de yaşayan Yugurlar Türk Topluluğu. Rusya’da yaşayan Terekemeler Kıpçak ve Oğuz Türkleri, İran- Afganistan’da yaşayan Halaçlar(Kalaç) Türk Topluluğu.

İran’da yaşayan Şahsevenler. Moğolistan, Kazakistan, Türkiye ve Rusya’da yaşayan Naymanlar. Karadeniz’in kuzeyindeki Kırım yarımadasında bulunan Türk topluluğu Kırım Tatar Türkleri olup, Sürgünde olan soydaşlarımız ile Almanya, Belçika, Hollanda başta olmak üzere Avrupa’da yaşayan kandaşlarımız Avrupa Türkleri.

Bu saydıklarımız dışında çok fazla olmasa da kendi gelenek ve göreneklerini sürdüren genelde eski Sovyet Coğrafyasında yaşayan Türk Toplulukları ve sayamadığımız dünyada yaşayan birçok Türk topluluğu vardır. Bugün bütün dünyada yaşayan Türk nüfusu yaklaşık üç yüz milyonu bulmaktadır.

Bu nüfus Çinliler ve Hintler ’den sonra Türk Milleti’ni dünyanın en kalabalık üçüncü milleti yapmaktadır. Dünyanın her bölgesinde yaşayan birçoğunun ismini ve yaşadığı bölgeyi verdiklerimizden sonra…

Anadolu Türkleri kardeşlerimize sormak isteriz; Yoksa siz hâlâ Türk’ün sadece Anadolu’da olduğunu mu zannediyorsunuz? Türk Milleti demek; Dünyada en büyük üçüncü nüfusa sahip yaklaşık 300 Milyon Türk demektir.300 Milyon Türk’ü birbirine sımsıkı bağlarla bağlama, alfabede, dilde, fikirde, kültürde ve iş’te bir araya getirme ve ortak bir ülkü uğrunda ortak hareket ettirme ülküsü ’nün adı Turan (Büyük Türkistan) Ülküsüdür. Kan ve akrabalık bağları olan gardaşlarımız ile ilişkisini kesen Anadolu Türk’ü bilmelidir ki, bize uzak gibi görünen kandaş ve soydaşlarımız aslında çok yakındır.

300 Milyonluk Türk Dünyası’nda kendini yalnızlığa terk ederse Anadolu Türk’ü büyük bir yanılgının içerisindedir. Türk boyu ve topluluklarının bazıları esaret altında ve zalimler tarafından zulüm görmektedir. Çoğunluğu Müslüman Türkler ’den oluşan Türk Dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti Türklerinin ilişkisini kesmesi ancak ve ancak Türk’ü, dünyada yalnızlığa ve düşmandan gelecek kalleşçe saldırılara karşı savunmasız bir hâle getirir.

İçimizde kalleş saldırılara çanak tutan Türk kardeşlerimizle ilişkilerimizin gelişmesine köstek olmaya çalışan, dış işbirlikçi Türk düşmanları da azımsanmayacak kadar çoktur. Biz Türk dünyası dedikçe, Biz Turan dedikçe, Türk Birliği dedikçe, biz dünyadaki esir Türkler‘ den ve soydaşlarımıza yapılan zulümden bahsedince; ‘Dur hele şu Türkiye’yi düze çıkartalım’ diyenlere verdiğimiz cevap hep aynı olmuştur ve olmalıdır…

Tarihte görülmüştür ki; Türk ‘büyük düşünmediği’ ideali ve hayali büyük olmadığı zaman hep birilerinin zulmü altında yaşamıştır. Özellikle son yıllarda olanlar açık ve seçik göstermiştir ki, Türkiye’de Türk sorunu vardır ve çözümü Türk Birliği’dir.

Ülküsü Turan olmayan Türkiye’yi düze çıkaramaz. Elimize bir atlas alıp bu yurtların hemen komşusu olan Türkiye illerine bakınca, neden Türkiye dışı Türklerin önemli olduğu belli olacaktır. Kırım’la ilgilenmeyen Türk, Trabzon’un elinden gittiğinin farkında olmayacaktır.

Karabağ ile ilgilenmeyen Türk, Karabağ’da yapılanların, Kars, Erzurum ve Iğdır’da yapılmak istenenin provası olduğunu anlamayacaktır. Kerkük, Tuzhurmatu, Telafer ve Musul’da yapılan alçaklıklarla ilgilenmeyen Türk, bu yapılanların aslında Diyarbakır’da yapılmak istendiğini göremeyecektir.

Türk’ün dili olan Türkçe’nin yasaklanmasının ve fars zulmü altında bu Türklerin yaşamasının sebebinin, Güney Azerbaycan Türklerinin, Türkiye Türkleri ile el ele verip, Büyük Türkistan coğrafyasına doğru kol kola gitmesin diye oradaki Türklerin ‘asimile olması’ için İranlı yöneticilerden yapıldığını göremeyecektir.

Batı Trakya’da zulüm altında yaşayan Türklere bu zulmün aslında Türkiye Türklerinden intikam almak için okullarını kapatan ve onları yurtlarından kovup, Türk Milleti’nin Avrupa kapısını kapatmak amacıyla yapıldığını anlamayacaktır… Türkiye dışındaki Türklere yapılan zulümler, insanlık dışı muamelelerin aslında Türkiye için hazırlık olduğunu Türkiye Türk’ü, soydaşlarına ilgisiz kaldığı için fark etmeyecektir. Dünya Türklüğünün ve insanlığın kurtuluşu Türk Birliğindedir.

Biz Türkler olarak büyük fotoğrafa ve Türk coğrafyasına bir kez daha hep birlikte dikkatlice bakmalıyız. Bu coğrafyayı alfabede, dilde, fikirde, Kültür’de, Teknolojide Türk birliği ile birleştirmiş ve sımsıkı birbirine kenetlenmiş Türk’ün neler yapabileceğinin farkında mısınız? Bu yüzden biz ‘Büyük Türkistan’ davasına inanıyoruz. Bu yüzden Türk’ün birleşmesi ve aynı ülküde yürümesi gerekliliğine inanıyoruz. Bu yüzden, Türk Gençlerine, Büyük Türkistan ‘Turan Ülküsünü’ anlatmak gerekliliğini hissediyoruz.

İşte bu yüzden Türk Gençliğinin, Türk Töresi üzerine yetiştirilmesi gerekliliğini anlatmalıyız. İşte bu yüzden Milliyetçi Türkiye sonrasında Milliyetçi Turan diyoruz, İşte bu yüzden ülkümüzden taviz vermemeliyiz diyoruz. İşte bu yüzden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün ‘….fikirlerimin babası’ dediği Ziya Gökalp’ın ‘Turan’ şiirindeki "Vatan ne Türkiye'dir Türklere, ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan.” sözünü Türk gençlerine Büyük Türkistan ‘Turan Ülküsünü’ nü tarif ediyoruz. Yaradan Türk’ü uyandırsın. Türk, Türk’e sahip çıksın. Tanrı Türk’ü korusun!