05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi DÜNYA 140 yıllık Alman devi iflası ediyor

140 yıllık Alman devi iflası ediyor

140 yıllık Alman devi Varta, ABD ve Çin'in batarya sektöründeki hızlı hamleleri nedeniyle köşeye sıkıştı.

Batarya üretimi uzun yıllar boyunca küresel liderler arasında yer alan Alman devi Varta, son dönemde ciddi mali krizlerle karşı karşıya kaldı. 140 yıllık bir geçmişe sahip olan şirket, 600 milyon euroyu aşan borç yükü ve nakit sıkıntısı nedeniyle zor günler geçiriyor. Varta'nın hisse fiyatları, dünya borsasında tarihteki büyük listelerden biri olan 2008'deki seviyelerden bile geriye giderek büyük bir finansal darbe aldı.

Küresel Batarya Yarışı

Günümüzde akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, elektrikli araçlardan ev eşyalarına kadar çok sayıda batarya alanında temel bir ihtiyaç haline geldi. Bu yetenek, özellikle elektrikli araçların hızla yükselişi, batarya üretimi için büyük yatırımları zorunlu kılıyor. ABD ve Çin, bu alanda faaliyet gösteren hızlı yatırımlarla pazarda rahatlıkla gelir elde ederken, Varta gibi Avrupa merkezli dağıtım, maliyet baskısı ve tedarik sorunları nedeniyle zorlanıyor.

Çin'in dev batarya üreticisi CATL ve BYD, düşük üretim kapasiteleri ve güçlü hammadde tedarik zincirleriyle pazarda hakimiyet kuruyor. Bu rekabet, Varta gibi Avrupa markalarını maliyet ve teknoloji açısından geride bırakıyor. Özellikle Varta, elektrikli araç bataryaları için gereken Ar-Ge yatırımlarını sürdürmediği için Çinli rakiplerine karşı pazardaki gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Varta'nın Zirveden Düşüşü

Bir dönem Apple ile AirPods bataryaları için anlaşma yaparak büyük bir başarı yakalayan Varta, bu sayede tarihi bir zirveye ulaştı. Ancak Çin'deki düşük çözüm çözümleri ve hammadde fiyatlarını kontrol altında alan zorlukları Varta, pazar ödemesini kaybetmeye başladı. Ar-Ge ve yeni teknoloji yatırımlarında zorlanan şirket, elektrikli araçlarında da yerli üretimle rekabet edilemez. Çin'in uygun tedavisi ve agresif tedavileri, Varta'nın küresel pazarda zorlanmasına ve sonunda krizle yüzleşmesine yol açtı.

Türkiye'nin Batarya Hedefleri

Çin ve ABD'nin liderliğindeki küresel rekabette Türkiye de iddialı bir rol almayı hedefliyor. Türkiye, elektrikli araç markası TOGG'un yanı sıra, Çinli enerji devi Farasis Energy ile ortaklaşa kurduğu Siro batarya şirketiyle geniş bir üretim yelpazesi sunmayı planlıyor. Türkiye, hem otomotiv hem de akıllı cihaz bataryaları konusunda önemli bir üretim merkezi olma yolunda adımlar atıyor. Bu adımlar, Türkiye'nin batarya teknolojilerinde küresel pazarda rekabet edebilir bir konum elde edilmesini sağlayabilir.

Varta'nın Geleceği Tehlikeli

Varta, Çinli rakiplerinin yoğun baskısı ve 600 milyon euroluk borç yükü nedeniyle ayakta kalmakta zorlanıyor. Şirket, hem batarya teknolojilerindeki yakalamak için Ar-Ge yatırımlarına ihtiyaç duyuyor, hem de borçlanmayı çözmek için kaynak arayışına devam ediyor. Ancak Varta'nın mali krizden nasıl görünen belirsizliğini koruyor.

Küresel rekabetin giderek arttığı bu dönemde, Varta gibi ölümler bile mali zorluklar yaşaması, bataryanın dinamiklerinin ne kadar hızlı geliştiği görülmektedir. Varta'nın borçlarından çıkabilmesi için büyük yatırımlara ve birleştirme işlerine ihtiyaç duyuluyordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *