Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sırasında yaşanan protokol olayı kriz yaratmış, ardından AB'nin basına yaptığı bilgilendirmede yanlış yönlendirmeler olduğu ortaya çıkmıştı.

AB Komisyonu ile Konsey, protokol için birbiriyle anlaşamayınca Komisyon görevlisi, Başkanı Ursula von der Leyen’i otelden çıkarmamakla tehdit etmiş, AB protokolü, Türk muhataplarından liderlerin oturma formatı ve sandalyelerin özellikleri için talepte bulunmamıştı.  Konsey görevlisi, Türk tarafının anlattığı tertibata mutabık olduklarını söylemişti.

AB yetkilileri, yemek düzeni için saatlerce vakit olmasına karşın talepte bulunmamış ve kendi aralarında anlaşmazlığa düşmüştü.

AB protokolü, iç tartışmalarıyla yordukları Türk protokolünden özür dilemiş ve defaten teşekkür etmişti.

Liderlerin Külliye’ye gelişinde, Konsey Başkanı Michel, Komisyon Başkanı von der Leyen’i beklemeden Cumhurbaşkanı Erdoğan’la fotoğraf çektirmiş ancak Erdoğan Michel’e "Bekleyelim" uyarısında bulunmuştu.

Yaşanan olayların Avrupa Birliği ülkeleri arasında kriz yaratmasının ardından Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları görüşme sırasında uygulanan protokol düzenine ilişkin konuştu.

İtalya'nın Il Sole 24 Ore gazetesine konuşan Michel, şu ifadeleri kullandı:

- Olanlar için çok üzgünüm. Sayın von der Leyen'e ve tüm kadınlara pişmanlığımı dile getirdim. O zamandan beri geceleri uyuyamıyorum, kafamda o anı onlarca kez yeniden düşündüm. Sorumluluğun bana ait kısmını kabul ediyorum. Gelecekte bu tür durumlardan kaçınmamız gerekecek.

-  (Neden Ursula von der Leyen'in yanına oturmadınız? sorusuna cevap) Hangi tutuma sahip olacağıma karar vermek için birkaç saniyem vardı. Herhangi bir tepkinin ziyaretimizi hazırlayan uzun diplomatik çalışma konusunda şüphe uyandıracağını düşündüm. Dahası, Sayın von der Leyen'e karşı herhangi bir babacan tavır sergilemek istemedim. Bunu söyledikten sonra, karşıt görüşlere saygı duyuyorum ve bana yöneltilen eleştirileri anlıyorum.

- Maalesef bu olay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin özüne gölge düşürdü. Ziyaretin amacı yeniden bir "pozitif diyalog" tesis kurmaktı. Umarım bir süre sonra bu görüşmenin içeriğine dönebiliriz.