ABD'de 3 Kasım'da gerçekleşen seçimde kesinleşen sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden 264, Cumhuriyetçi Donald Trump ise 214 delege kazandı. 270 delegeye ulaşan adayın Başkan seçileceği yarışta, kalan 270 delegenin belirlenmesi için bazı eyaletlerde oy sayımı sürüyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda kişinin oyunu posta yoluyla kullanmasına dair tartışma ise hala devam ediyor. Biden tüm oyların sayılması çağrısını tekrarlarken, Trump ve ekibi posta yoluyla kullanılan oyların sayımında hile yapıldığını belirtiyor ve bazı eyaletlerde yeniden sayım istiyor.

Söz konusu tartışmalar sokağa da yansımış durumda. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu süreçte sık sık karşı karşıya geliyor.

  • Kritik eyaletlerde son durum ne?

    Kritik eyaletler Nevada, Arizona ve Georgia ve Pensilvanya'da Joe Biden yarışı önde götürüyor. Biden, Pensilvanya'yı ya da diğer üç eyaletten ikisini alması halinde başkanlık için yeterli delegeye ulaşacak.

    Donald Trump'ın ise Pensilvanya'yı kazanması şart ancak yeterli değil. Oy sayımının devam ettiği eyaletlerde son durum şöyle:

    • Biden'ın önde olduğu eyaletler; Pensilvanya, Nevada, Arizona, Georgia. 
    • Trump'ın önde olduğu eyaletler; Alaska, Kuzey Carolina.
Editör: Haber Merkezi