ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu danışmanlığını yapan Jared Kushner, Birleşik Arap Emirlikleri'ne giderken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Jared Kushner, parasının ödenmesine rağmen Türkiye'ye verilmeyen F-35 savaş uçaklarını Birleşik Arap Emirlikleri'ne satabileceğini bildirdi.

Kushner, bu satış için ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasında bir görüşme yapılacağını da açıkladı.

Daha önce BAE'ne bu uçakların verilmesine karşı çıkan İsrail'in bu kararından vazgeçebileceği ifade edildi. 

Başlangıcından bu yana F-35 projesinde yer alan Türkiye, satın almanın yanı sıra bu uçakların bazı parçalarının da üretimini gerçekleştiriyordu. 

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması üzerine, ABD Türkiye'yi F-35 programından çıkarmış, Türkiye'nin parasını ödediği ve ABD'de Türk pilotlara eğitim için teslim edilen iki adet F-35 savaş uçağını da geri alıp, ABD ordusu envanterine kaydetmişti.

ABD'nin uçakları vermeyi planladığı BAE, Türkiye ile hem Libya'da, hem de Doğu Akdeniz'de ayrı cephelerde yer alıyor. 

Son olarak BAE, Türkiye ile sıcak çatışmanın eşiğine gelen Yunanistan'ın yanında yer almış, Yunanlıların bölgede düzenledikleri askeri tatbikata uçaklar göndererek katılmıştı.

Editör: Haber Merkezi