Koronavirüs tüm dünyayı alt üst etti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde de etkisini şiddetli bir şekilde gösteren salgında çok sayıda Türk vatandaşı da hayatını kaybetti.

Koronavirüs cenazelerdeki düzeni de değiştirdi. 

Artık cenaze törenlerine sadece 10 kişinin katılmasına izin veriliyor.

Türklere ait tek cenaze firmasının sahibi olan Ahmet Kargı, cenaze törenlerini şöyle anlattı:

- New York'ta 12 yıldır cenaze işleri yapıyorum. Salgından sonra cenazelerde artış oldu. Asıl yürek burkucu olan törenlerin yeni kuralları. 

- Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla cenaze törenleri 10 kişiyle sınırlandırıldı. Onlar da arasına 2-3 metre mesafe koymak zorunda. 

- Cenaze namazı, cami yerine mezarlıkta veya girişinde kılınıyor. Herkesin ağzında maske, elinde eldiven olunca oluyor.

- Mevtayı hazırlarken artık suyla yıkamak yerine, kefen üstünden teyemmüm yapıyoruz. Virüsün bulaşmaması için bütün görevliler tedbir alıyor, en güvenilir şekilde cenazeyi tabuta koyuyor.

- Mezarlığa varış, cenaze namazı, defin gibi işlemleri telefonla sosyal mecralardan canlı olarak cenaze sahiplerine uzaktan izlettirmeye çalışıyoruz. Bu en azından insanlar için bir teselli oluyor.

- ABD’de vefat eden ve maddi durumu iyi olmayan Türk vatandaşlarının gerek burada gerekse de Türkiye’ye defni için masrafları karşılayacak 'kimsesizler fonu' gibi bir fon oluşturulması lazım. Bildiğim kadarıyla; böyle bir fon şu an yok. Bu gibi durumlarda genelde etraftakiler yardım ediyor.

- Vatandaşı ortada bırakamadığımız için bazen biz de zararına bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. Bu fon; konsolosluk, Dışişleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gibi resmi makamlarca oluşturulabilir. 

Editör: Haber Merkezi