Rusya-Ukrayna gerilimi tavan yaparken, ABD ile Rusya arasında da adeta soğuk savaş yaşanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus Pasifik Filosunun tatbikat yaptığı bölgede Kuril Adalarından Urup Adası yakınında ABD Deniz Kuvvetlerine ait Virginia tipi denizaltının tespit edildiği kaydedildi.

Rus tarafının ülke kara sularını terk etmesi yönündeki uyarısını denizaltı mürettebatının önce dikkate almadığı belirtilen açıklamada, Rus Pasifik Donanmasına ait “Marşal Şapoşnikov" firkateyninin uygun araçlar kullandığı ve bunun üzerine ABD denizaltısının Rus kara sularını terk ettiği ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'le ABD Başkanı Joe Biden arasında da bir telefon görüşmesinin gerçekleştiği bildirildi.

Görüşme sonrası yazılı açıklama yapan ABD, müttefikleriyle birlikte her senaryoya hazır olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Başkan Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceğini ve bunun Rusya'ya hızlı etki eden, ciddi maliyetler getireceğini Putin'e ilettiği bildirildi.

Putin'in ise Biden’a Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını belirttiği ifade edildi.

Kremlin, Vladimir Putin'in Joe Biden'la yaptığı telefon görüşmesinde ABD'nin Rusya'nın ana güvenlik taleplerine verdiği yanıtın temel endişeleri dikkate almadığını ve Moskova'nın yakında yanıt vereceğini söylediğini bildirdi. 

Kremlin yetkilisi Yuri Ushakov, telefon görüşmesinin Batı'da yaklaşmakta olan bir Rus işgali hakkında saçma olduğunu söylediği bir "histeri" fonunda gerçekleştiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi